kukacos#65
Én is egy ideje Londonban vagyok, és valahogy nem láttam több torszülőttet, mint Budapesten. Ha több a sérült ember, maximum azért lehet, mert itt nem kell hozzá lebegőszék, hogy lemehessen a metróba, és tudnak élni és létezni az utcán is. Ennek pedig örülni kell. A rákos daganatok száma persze hogy évről évre nő, mert egyre tovább élünk (mondjuk évente 85% az azt jelentené, hogy 10 év alatt mindenki kihal egy országban, szóval alighanem az a szám erős csacsiság). A dagadtság pedig szimplán a zabálás következménye, ami inkább kultúrális probléma, mint a kajáé, amit megeszünk.
Szerintem aki rettenetesen kapaszkodik a különbségtételbe a GMO és a "bio" kaják között, az leginkább a biobiznisz marketingáldozata. Az ilyen környezettudatos fogyasztó megvizsgálta vajon valaha, hogy a paradicsom vagy bármelyik "természetes" kaja mérgező-e számára? Pedig bőven lehet. Például az emberiség többsége számára a tej nem lebontható, fogyasztása káros. A növények mindegyike tonnaszámra termeli a méreganyagokat kártevői és fogyasztói ellen, a különbség csak abban van, hogy mennyire hatásos a toxinja, vagy hogy kire hogyan hat. Van olyan ismerősöm, aki tucatnyi teljesen természetes kajára érzékeny.
Ha egy lakatlan szigeten találsz növényt, megeszed-e? Nyilván nem, megvárod a "vizsgálatokat", amit a helyi benszülöttek tapasztalatai jelentenek (és persze akkor sincs garancia, hogy nem fogsz görcsökben fetrengve kimúlni az eltérő génjeitek miatt). Hasonlóan egy GMO-s növényt alaposan meg kell vizsgálni, letesztelni, de ezen felül kár ökonómiai és népegészségügyi katasztrófákat vizionálni. Az emberi emésztőenzimek alapelemeire bontanak minden fogyaszthatót, és tök mindegy, hogy a vetőmagos zacsira Bábolna vagy Montsanto volt-e ráírva.
A gyógyszerek miatt bezzeg senki sem aggódik, pedig azok direktben az emberi kémiába avatkoznak bele. Pedig ott már bizonyított példák is vannak súlyos mellékhatásokra. Talán vessük el a modern farmakológiát, és gyógyítsuk a rákot kakukkfüves teával, mert az a természetes? Naugye. Persze, kajálni muszáj...