• Epikurosz
    #67
    No, látod, itt jön be az Occam.
    Minek bevezetni egy új fogalmat, ti. azt, hogy bionergia.
    Persze, ez csak akkor aggályos, ha egyenragúnak tekintem a mágneses, elektromos, gravitációs, nukleáris energiákkal, és mint ilyent, elkezdem méricskélni. Amúgy, meg miért pont egy kerékkel mérném? Nincs pontosabb mérőműszer, amit ráadásul nem kell két kéz közé venni? A lábamban nincs bioenergia? Vagy a fejemben? Miért nem ezeken a testrészeken mérjük?

    Amúgy, ha nem fizikai fogalomként próbáljuk megfogni, akkor természetesen van bioenergia. De nem egyenértékű a fent felsoroltakkal.

    Bioenergia = lényegében egy élőlény egészségi állapota.
    Ha az embert nézem, akkor egyénenként lehet vizsgálni, hogy:
    - mennyire jó a DNS-e?
    - vannak-e betegségei? (akár lázat is mérünk)
    - jól táplált-e?
    - jó-e a lelki, idegi állapota?
    - milyen fizikai kondiban van? (súlyt emeltetek vele, futtatom 100 méteren, usztatom 50 méteren stb.)
    - milyen a szexuális potenciálja? (ezt is tesztelni lehet)
    stb. stb.

    Ezekhez mind lehet pontokat rendelni, a végén összeadom őket, és megállapítok egyfajta bioenergia szintet.

    Persze, ha ciki ezt a sok vizsgálatot elvégezni, mert drága meg sok idő kell hozzá, meg orvostani ismeretek, akkor - ha elég dörzsölt vagyok - kitalálok egy kereket (a vízérérzékelő pálca analógiájára, mert az ugye a modern geológia eszközeit akarja helyettesíteni) és jópénzért rásózom a hülyékre.

    Rég mondom én, de úgy látszik hiába: mindenért meg kell dolgozni, keményen. Olyan nincs, hogy a manna szánkba hull, vagy ilyen primitív varázskerekek vagy varázspálcák oldanak meg problémákat.
    Persze, ahogy fejlődik a technológia, lesznek ilyen varászvesszőszerű eszközeink (a lézeres mutató is ilyen, ha az ókori technikával vetem össze), de Egely kereke nem illeszkedik a sorba.

    Különben vannak nála még nagyobb biométerek is, akik olyan eszközöket árulnak több tízezer dollárért, amelyek a bioenergiát sok-sok szenzorral "mérik", ezek notebookra vannak kötve, van elemző szoftver stb. A "feltaláló" épp itt él Budapesten, bár nem magyar. Állítólag a NASA-nak dolgozott. (Desiré a neve, volt a Bp TV-n).