• [NST]Cifu
    #152
    Már megint miről beszélünk, a jövőröl? Amúgy ez az egész fenti cuccos vaságyastul, nincs talán 120 kg. Nem hogy ráaggatni minden védelmi kütyüt.

    A harci robotokról, jelenlegi és jövőbeni szerepükről van szó. A fenti robotok bizonyos feladatokra készültek, ezek terén fognak velük majd tapasztalatokat szerezni, és újabb, jobb robotokat tervezni. Az első harckocsikkal vagy sugárhajtású repülőgépekkel is sok probléma volt, de hatékonyak voltak ennek ellenére, és előre mutattak, arra, hogy merre kell tovább haladni. A fenti robotok is ilyen eszközök.

    Mostanában olvasom, hogy közben állítják le az UCAV projekteket, többek között merthogy az AI még nincs azon a szinten.

    A J-UCAV programot állították le, részben az AI-val kapcsolatos gondok miatt. De az X-47 program például él tovább, és elkezdődött például a pilóta nélküli F-35 Lightning II. (ex-JSF) vadászgép labortesztje.

    égül is nagyon jó kis, légvédelmi rakétákat, meg robotrepülőgépeket fejlesztettek ki, de a légierő továbbra is ember vezette járműveken alapul, közben persze egy csomó jó kis fejlesztést észnélkül töröltek pl TSR-2.

    Jelenleg minden ország ész nélkül állítja rendszerbe a pilóta nélküli felderítő robotgépeket, mint a Predator, mégpedig azért, mert nagyon hatékonynak bizonyultak. Az 1950-es évek óta kisérleteznek ilyen eszközökkel, de csak az 1980-as években jutottak el olyan szintre, hogy valóban komoly, harctéren bevethető gépeket kapjanak. 20 éve a harctéri felderítésre még külön átalakított vadászgépek szolgáltak. Ma a komolyabb nyugati hadseregekben ezek rövid úton kihalófélben lévő fajjá váltak...

    És hozzá tenném, a levegőben a környezet, a "terep" sokkal egyszerűbb mint a földön. A saját idegen felismerő rendszerk mind a saját mind az ellenség gépeibe bele vannak építve, és még így se tartunk a teljesen önálló légvédelmi vadászgépnél/rakétánál!

    A barát-ellenség felismerés kérdésénél nagyon leragadtál. Senki nem mondta, hogy a mostani harci robotok maguk döntenek arról, kire lőnek, és kire nem. Ezek a robotok akkor tüzelnek még, ha erre utasítást kapnak a kezelőjüktől. D