BiroAndras#305
"Meg tudnád nekem indokolni, hogy miért lehet a föld mozgási energiáját elhanyagolni? mert nagyon nincs igazad!"
Megindokoltam. A mozgási energia képletében a sebesség második hatványon szerepel, az impulzusséban meg elsőn. Namármost a Föld és a tornyok impulzusa ugyanakkora, de a Föld tömege milliárdszor nagyobb, így a sebessége milliárdszor kisebb. Tehát az energia képletében a Föld és a tornyok tömegének hányadosa 1x szerepel a tömegben, és 2x a sebességben. Vagyis ahányszor nagyobb a Föld tömege, annyiszor kisebb a rá eső mozgási energia.
De mint mondtam, ez tökéletesen lényegtelen ebben az esetben, mert úgyis összeadódik az energia.
"Előbbinek relative a tömege a másiknak meg a sebessége lesz kicsi, viszont mozgási energiája mindkettőnek ugyanakkora."
Tévedés. Az impulzusuk egyenlő, a mozgási energiájuk nem. Ennek megértéséhez elégnek kell lennie az általános iskolai mateknak.
"Ez a kettő impulzus azonban kioltja egymást."
Igen. De az energia nem vész el, csak átalakul.
"Ha az általad vázolt eset forogna fent, akkor eléggé fura lenne a fizika: pl. csak ráfütyülnék egy tárgyra, az meg vagy jönne, vagy nem."