BiroAndras#283
"1., házidolgozatodat szerintem ne add be fizika óra előtt, mert tuti magad égeted vel, ha ilyen baromságokat írsz..."
Ezzel a figyelmeztetéssel sajnos elkéstél. Nálad valószínűleg sokkal képzetlenebb professzorok adtak nekem fizikus diplomát.
"2., úgy látom, felesleges vitázni veled, mert sötét vagy mint a belsőzseb alkonyatkor."
Ha csukott szemmel nézel szét, ne várj világosságot.
"ennyi erővel minden erőteljesen melegszik, aki csak egy test felé közeledik."
Súrlódás mindíg van, csak kis sebességeknél elhanyagolható a hőtermelése. Egy másik dolog az ütközés, amikor szintén hő keletkezik, és altalában szintén kevés.
"A meteor azért melegszik, mert nagy sebességel lép be a Föld sűrűbb légkörébe, és ott a nagy sebesség okozta súrlódás felmelegíti."
Fokozatosságról még nem hallottál? Egyszerű : kis sebesség-kis melegedés, nagy sebesség-nagy melegedés.
"Hatás ellenhatás törvénye"
Mint mondtam ismerem.
"Jelen esetben a tesrre kifejtett gravitációs erőnek éppen a Föld adja a párját."
Egész pontosan ezt úgy van, hogy a zuhanó test maga felé húzza a Földet (egészen picikét), és ez az ellenhatás. A becsapódás energiája szempontjából ez nem érdekes.
"Nos, és amikor becsapódik, az impulzusuk egyenlitík ki egymást"
Igen. De az energia és az impulzus nem ugyanaz. Itt az a trükk, hogy az impulzus vektor mennyiség, az energi meg skalár. Két azonos nagyságú, de ellentétes irányú impulzusvektor összege nulla, viszont a megfelelő energiák összege nem nulla, mert nincs irányuk.
"Keletkezett helyzeti energiák egy jó része mozgási energia"
Pontosabban a helyzeti energia mozgási energiává alakul.
"ami az impulzusuk megszünésével javarészt eltünik."
Nos, az energia nem szokott csakúgy eltűnni. Erről szól az energia megmaradás elve (biztos hallottál már róla).
"Plusz még akkor ott vannak a mindenféle törések, nyírások, stb. fizikai igénybevételek, amelyek a testet formálják."
Ezek mind hővé alakulnak végül. Próbáld ki, hogy egy fémdarabot hajlítgatsz ugyanazon a ponton sokszor. Ha nem túl rideg, akkor érezhetően fel fog melegedni, mielőtt eltörik.
Egyébként ki is számolták, hogy kb. mennyi lehetett a helyzeti energiája a tornyoknak. Az eredmény a kettőre összesen több mint fél kilotonna TNT-nek felel meg, ami már közelíti egy kisebb atombomba erejét.
"A villanyt azért is ki szokták kapcsolni, mert a tűz vezeti az áramot, és esetleg további elektromos tüzeket gerjeszt."
Erről még nem hallottam, de tulajdonképpen logikus, hiszen a láng ionokból áll.
Mindenesetre én is azt mondtam, hogy kikapcsolhatják az áramot, vagyis az elektromos hálózaton keresztül nem lehet robbantani.
"ha én terrorcselekményt akarok végrehajtani, és kint vannak a berendezéseim, nem gondolod, hogy szarok arra, ki rádiózik a környéken?"
Nem szarsz rá, mert ha rosszkor robban valamelyik töltet, az garantált lebukás.
Egy átlag terroristát nyílván ez nem zavar, de ha valaki álcázni akarja a robbantást az egész más tészta.
"5., remélem nem nekem akarod megmagyarázni mit lehet tenni a kommunikációban."
Csupán a nyílvánvaló dolgokat említettem. Te mondtad, hogy a rádiózás véletlen gyújtást okozhat. Ebből elég nyílvánvaló, hogy nem okos dolog rádiós detonátort nem okos dolog használni egy nagyváros közepén.
"Dig. technikából pedig talán jobb, ha meg sem próbálsz okoskodni."
Nem okoskodom. Van közöm a témához, mégha csak áttételesen is. De ha valamit rosszul tudok, akkor egyszerűen javíts ki.
"Sehol még nem láttam egy hivatalos anyagot arról, hogy milyen típusú-összetételő acélt használtak az építkezésnél. Ez ugyanis nagyon nem mindegy!"
Gondolom akik tervezik az ilyen épületeket azok tudják. Márpedig terveztek rá tűzálló bevonatot (máshol erre a célra betont használnak). Nézd meg a linkeket, amiket írtam. Ahol én olvastam, ott "szerkezeti acél"-ról beszéltek, és annak a tulajdonságairól.
Idézem : It is known that structural steel begins to soften around 425°C and loses about half of its strength at 650°C Link
"7., Árnykolás kérdése... sok fém körülötted. Mondcsak, vasgyárban hogyan rádió telefonálnak az emberek?"
Szerinted a sok fém nem árnyékol? Próbáltál már vasbeton épületből telefonálni? Én igen. Ha nem ablak közelében vagy (lift, garázs), akkor elmegy a térerő.
Nem hiszem egyébként, hogy a kohók mellett sokat mobiloznának.
"8., precíz időzítés...hát tudod, aki digitális detonátorokkal játszik, annak ez csak egy ujjgyakorlat."
Nos, a feladat az, hogy egymáshoz képest ezredmásodperc pontossággal a megadott időben robbanjanak. Ehhez az kell, hogy össze legyenek szinkronizálva az óráik ilyen pontossággal, vagy mindegyik külön jelet kapjon megfelelő időzítéssel. És egy ekkora épületnél több ezer töltetről van szó. Ha ez megoldott, akkor oké. Én nem vagyok járatos a témában, csak annyit tudok, amit a tévében láttam. Ott meg kizárólag gyújtózsinórt használtak.