BiroAndras#272
"te annyira vagy szakértő, mint én tanyasi paraszt, má bocs. a WTC egy épülete sem volt jurta, amit eddig megismertél életed során."
Szép bemutatkozás.
"Egyszer írod, hogy beton épület, aztán eszedbejut, hogy hoppá, ez acélmagvas, tehát acélról beszélünk?"
Hol beszéltem én betonról? Erősen töröm a fejem, de nem tudom elképzelni.
"a kerozin nem tud akkora hővel levegő előmelegítés nélkül égni, hgoy az acélt megolvassza."
Igen, tudjuk. Soha nem is mondta senki. Arról van csak szó, hogy már jóval alacsonyabb hőmérsékleten is meglágyul az acél.
"Aztán, valamelyik szagértő kitalálta,hogy ok, volt az épületben aluminium a repülőről, + a mag acélgerendái is meglehetősen korrodáltak voltaqk. szerinte kész a termit."
Ezt arra írták, hogy találtak sok olvadt fémet. Nem feltétlen acélt. De oda van írva az is, hogy ez csak találgatás.
"Aztán mondod a baromságát tovább, hogy volt ott éghető anyag bőven. Persze, ez így van, egy csomó műanyag dolog, ami lehet PC, PE, ABS, stb. Ezek max 6-700 fokon égnek"
Nem mondtam soha, hogy ezek a magas hőmérséklethez kellenek. Tény, hogy minden épület tele van remekül égő dolgokkal. Különben mitől égne le egyház, mikor se üzemanyag, se bomba nincs benne?
"Ráadásul a WTC-t már eleve úgy építették, hogy a tűz ne terjedhessen tovább."
Persze, csak épp a tűzálló rétegek sok helyen hiányoztak. És soha nem terveztek ekkora tűzzel.
"Aztán kitaláltad nagyokosan, hogy kerozint vízzel."
Mint már mondtam, más nemigen van a 80. emeleten. De a lényeg az, hogy se idejük, se felszerelésük nem volt a tűzoltóknak oltani. Ezek után nem is gondolkodtam tovább rajta, hogy ha lett volna lehetőségük, akkor mivel oltottak volna. Lényegtelen.
Egyébként a kerozin gyorsan alatt elégett, utánna már a berendezés égett.
"Habbal megoldható, minden komolyabb toronyházban van egy felszálló vízvezeték + egy tűzoltósági vezeték"
Nem tudom, hogy volt-e, de lényegtelen, mert :
1. Megsemmisült a becsapódáskor.
2. Nem volt idő oltani.
3. Ekkora tüzet szerintem meg se próbáltak volna oltani. A tervezésnél az volt a cél, hogy egy komoly tűz esetén 3-4 óráig álljon a torony, ami bőven elég a kiürítéshez. Ennyi idő édeskevés egy nagy tűz megfékezéséhez, még a földszinten, bent rekedt emberek nélkül is.
"Amőúgy pedig a háztartási és irodatüzek max 5-600 fokosak."
Bőven elég az acél meggyengítéséhez.
"Az pedig hogy a külső hélyon a gerendák illesztését lefigtymálod, hogy gyengék, bazz..."
Egész pontosan az emeletek rögzítése az ami gyenge volt. Nem én mondom, hanem a szakemberek. Nézz utánna (pl. ott vannak a linkek amiket írtam).
"építészetből nulla vagy barátom"
Mert te biztos nagy ész vagy. Egyébként én a szakértők véleményét idéztem csupán.
"Aztán a hőtágulás. Ha volt hőtágulás a toronyban, akkor a felette elhelyezkedő emeleteken az összes ablaknak a mi a deformációs zónában van ki kellett volna esni"
Pl. mert az ablakok a kívül vannak, ahol nincs nagy tűz. A mag környékén volt igazán meleg.
"S beszéltél még a helyeti energiáról, hogy termelt az elég hőt."
Nem számoltam ki, hogy konkrétan mennyi, csak egy példa volt, hogy mi termelhet még hőt.
"A helyzeti energia nem fog neked egy épületet sem felmelegíteni."
Önmagában nem.
"és vajon hogy is tenném, amikor nem súrlódik semmivel?"
Nem kell súrlódni. A helyzeti enetrgia mozgási energiává alakul, az meg hővé, amikor végül megállnak a darabok a földön. Nincs más lehetősége az energiának, mint hővé alakulni.
"Aztán volt még hogy azok is kilágyultak, gyak a teljes acélmag. Basszus, ez a legnagyobb baromság."
Egy lehetőségként írtam, nem mondtam, hogy tuti biztos.
"És ha izzik is, meglehet, lágyul, de ezek az anyagok, amik a WTC-ben voltak, olyanok, hogy az izzó vastömböt eléggé kínosan fogod meg bármiféle eszközzel, mert olyan szívós kemény anyagok."
Ezt a mondatot nem sikerült értelmeznem.
"ja a robbantásokról: mondod gyujtózsinórt használnak rádió helyett. Voltál már robbantásokon ember?"
Nem voltam, de a Discovery-n több sorozat is megy ami épület robbantásokról. Rádiót csak beszélgetésre használtak. Nyílván azért mert nem elég megbízható.
"úgy kellett megszervezni, hogy magas hőfok mellett (5-600 fok) is működjön a dolog"
Hát annak az a dolga, hogy égjen, nem?
"és ráadásul annak biztosan marad nyoma (több kilométer robbantási madzag azért hagy egy kevés nyomot minidg)."
Nem feltétlen, de lényegtelen. Csak arra reagáltam, hogy valaki azt mondta, hogy rádióval szoktak robbantani.
"Rádióval meg játszi könnyedén megoldható a dolog"
Kivéve ha a rengeteg acél leárnyékol.
"sőt, még csak az sem kell, elég egy 220Voltos madzag, és némi power line communications ismeret"
És ki garantálja, hogy a becsapódások nem vágják el a kábeleket?
Meg simán lehet, hogy ilyenkor lekapcsolják az áramot, hogy ne okozzon további tüzeket. És az is lehet, hogy eleve külön rendszeren vannak. Ekkor épületeknél szoktak saját generátort használni, mert megbízhatóbb, mint a hálózat.
"gyak foggalmad sincs a gyakorlati dolgokról"
Én tudom, hogy sokmindenhez nem értek. Ezért nézek utánna a hozzáértőbbek véleményének.
"wikipéda = nemtudás"
Értem. Mindenki hülye, csak te vagy villamos.
Egyébként ha figyeltél volna, volt ottan más link is.
"volt már jópár olyan szakmai dolog, amit egy tizenéves kis pöcs rakott fel, hogy ő ért hozzá, aztán szépen lehurrogta a szakma."
Pontosan ezért nyílt a wiki. A hozzáértőbbek ellenőrizhetik és javíthatják a cikkeket.
"Javaslom, először gondolkozz, mielőtt hülyeségeket írsz."