• wOlFbYTe
    #19
    Csak azt felejtik el közölni, hogy attól még hogy valaki beül a meghírdetett előadásokra, gyakorlatokra és laborokra, átmegy a kötelező vizsgákon, attól még nem feltétlen lesz szakember. Egy-egy cég amely bevonja a fiatalokat a kutatómunkába nem fog olyanokkal foglalkozni, akik arra alkalmatlanok, csak a "kiválasztottak" juthatnak hozzá azokhoz a technológiákhoz amik ehhez szükségesek. A nagyobbik rész fel sem fogja, vagy csak részben azt ami számukra a továbbjutást jelenthetné diploma után.
    Ki akar mérnöki diplomás recepciós lenni a cégnél? Senki. Csak annyi szakembert fognak képezni amennyire a multiknak ténylegesen szükségük van. Lefordítva: még magasabb felvételi kritériumok. Aki nem felel meg, mehet az érettségijével oda, ahova akar vagy tud.

    Menjünk egy kicsit nyugatabbra. Erős német piacgazdaság - az alkalmazotti szféra igen nagy része SZAKMUNKÁS, ritkaságszámba megy a diploma és ha valakinek a neve előtt a névjegykártyáján az áll, hogy "Dr." , előre köszönnek hangosan még az igazgatók is, mert elismerik. Itthon? "Van diplomád? Nincs? Viszlát!" Ez a felfogás működik a cégeknél. Csak kevés pozíciót lehet betölteni kizárólag tapasztalat alapján.

    Méltán tehetjük fel a kérdést, hogy hova fejlődik a gazdaságunk a felsőoktatással? Jó kérdés. Szvsz lassan nem éri meg itthon diplomázni, inkább célszerű kimenni külföldre annak aki nyugodt szívvel hagyja maga mögött a barátokat, családot és az elmaradottságot.