• BiroAndras
    #460
    "Értem, amit mondasz, csak nem értek vele egyet, fel tudod ezt fogni?"

    Ha érted, akkor miért teszel úgy, mintha nem értenéd? Miért nem arra válaszolsz, amit írok?

    "A GFLOPS-t reklámozták, és megfelelően optimális esetben ki is lehet hozni. Ez tény."

    A gyakorlatban messze nem lesznek optimális feltételek. Legalábbis játékoknál. Mert hogy a cell-t egyébként multimádiás chip-nek is tervezték különféle készülékekbe (erre tökéletesen alkalmas).

    "Továbbá az általános teljesítménye sem olyan rossz, mint hiszed."

    Hogy pontosan mennyire jó vagy rosz, az majd a gyakorlatban kiderül. Ami biztos, hogy a 256gflops-nak csak kis töredéke ez a teljesítmény.

    "Mert egy felesleges és értelmetlen mondatodat visszautasítottam?"

    Egyáltalán nem felesleges, és egyáltalán nem értelmetlen. Másrészt "visszautasítani" lehet értelmes, civilizált módon is. Sőt, akár lehet rá válaszolni is akár. Igazából egy érvet visszautasítani eleve illetlenség, mégha szerinted hülyeség is. Sőt, azt a látszatot kelti, mintha nem tudnál rá mit mondani, így eleve vesztes pozícióba kerülsz.

    ""Nem hülyék, csak olcsó konzol chip-et kellet építeniük."
    Ez jó nagy tévedés."

    Megint jó alaposan indokoltad a válaszod. Áruld el nekem, hogy miért is nem olcsó? Az ár/teljesítmény aránya elméletben legalábbis messze jobb bármilyen más procinál.
    A gyártási költség nagyjából a tranzisztorszámtól, és a csíkszélességtől függ, ami alapján kb. egy modern x86 procival van egy szinten. A tervezési költséget nem tudom, de a tervezett példányszámhoz képest nem lehet sok.
    Igaz, hogy más konzolokhoz képest a PS3 drága, de ebben az árban benne van egy BR lejátszó, egy erős CPU, és egy jó GPU.
    Ha a cell-t nem konzolba tervezték volna, hanem szuperszámítógépekbe, akkor minimum 3x ennyi tranzisztorból állna, és nem lennének kihagyva belőle fontos fícsörök.

    "FLOPS-ban nagyon is igaz, mást nem állított senki. Amúgy sávszélességben is eléggé odaver."

    Igen, csakhogy ez mindenkinek úgy jön le, hogy akkor ennyi a valós teljesítménye is. Régebben még te is erről beszéltél. Valójában meg egy proci teljesítménye sokminden mástól is függ, amiben a cell messze nem olyan jó.

    "Mondja egy ellenérdekelt, PC-s játékfejlesztő cég munkatársa..."

    Te teljesen nem vagy normális??? Nem mondtam volna, hogy fejlesztünk konzolra is? De egyébként is veled ellentétben én nem érzelmi alapon szoktam ítélkezni.

    "Hol van egy 4-magos x86 FLOPS-ban még a Celltől"

    Nagyonis közel.

    "Nem beszélve a szűkös sávszélességről?"

    Nem lesz szűkös, mert nem egy memória vezérlő lesz, hanem több.

    "A Physix meg elbújhat a Cell mellett."

    Mint már mondtam én inkább a GPU-kben bízom ,azok meg elgéé jók ilyen téren.
    De a Physix is állítólag csak a PCI busz minimális sávszélessége miatt lassú. A következő PCI-E-s verzió nyílván sokkal erősebb lesz.

    "Egy belevaló PS3-as játék sokszorosan visszahozza. Befektetés - nyereség."

    Csak az a gond, hogy ugyanazt a nyereséget kevesebb munkával is lehet hozni. Másrészt a befektetéshez nem elég a jövőbeli nyereség, hanem itt és most kell pénz.
    Emellett te szoktad mindíg vásolni a külöbnöző cégeket, hogy visszatartják a fejlesztéseket, és csak fokozatosan adják ki, mindíg újra pénzt kérve érte.
    Most miért nem jut ez eszedbe? Ha most csinálnak egy olyan játékot, ami a PS3 minden képességéte teljesen kihasználja, akkor mit fognak eladni a következő 5-10 évben?

    "Egyelőre 1db fejlesztő. Mindjárt én is írok egyet, kicsit más a véleménye."

    Nem egyről van szó. Nem figyelsz? Tele van a net a különböző fejlesztők panaszaival. És itt a cégnél is gyakorlatilag mindenki egyetért ezzel.

    "Ez akkor van, ha kissé idióta a főnök, és nem képes felmérni a végeredmény nagyságát, és az ahhoz szükséges befektetést."

    Pontosan arról van szó, hogy képes felmérni, hogy a nagy befektetés hiába térül meg esetleg, ha a cég közben csődbe megy. És nem lehet a kiadónak azt mondani, hogy halassza el a kiadást fél-egy évvel, mert újraírjuk az egész játékot. Nem fogja megtenni, és nem is teheti, mert akkor ő megy csődbe.

    "Nyilván más is számít. Pl. hogy mekkora bevételre lehet számítani egy ütős játékkal... A PS3 egy kicsit más pálya, mint a PC, ne felejtsd el."

    Nagy befektetéssel nagy nyereséghez lehet jutni. De ha kis befektetéssel is elérhető ugyanez, akkor szerinted mit választanak?
    És ha a nagy fejlesztést el lehet adni 3-4 lépcsőben, akkor összesen jóval több a bevétel.

    ""Mondj valami olyat, amit nem lehet megcsinálni egy X2-vel és egy extra GPU-val."
    -- Nos ez is max. csak fele teljesítmény GFLOPS-ban, ráadásul kötöttebb és nehézkesebb is. És a másik, amit szintén mindig elfelejtesz: PS3-nál default adott, PC-nél egyeseknek van kategória."

    Látod, megint nem válaszolál rendesen.
    Egybként is, a CPU-GPU páros együtt rugalmasabb, mint a cell. A nyers teljesítmény meg önmagában nem minden.
    A választás így néz ki:
    - Van a cell, ami nagyon erős, de soká tart kiismerni.
    - Van az x86, amit jól ismerek, de csak pár év múlva éri utól a cell-t.
    Nagyjából ugyanazt lehet elérni mindkettővel, csak az x86-on kevesebb erőfeszítés kell hozzá. Tehát a cell mellet nem szól komoly érv. A leginkább még az szól mellette, hogy a PS3 marketing kampányát meg lehet lovagolni. De ez nem a cell érdeme, ugyanez lenne, ha a PS3-ban egy X2 és egy Physx-szerűség lenne.

    "Relatíve szabadon felhasználható FLOPS-ban?"

    Megint magaddal vitázol. A múltkor pont arról beszéltél, hogy milyen nagy teljesítménye van a programozható shader-eknek.

    "Nagyot fogsz majd nézni, ha meglátod, mi az igazi "fizika"..."

    Láttam. A mellettem ülő srác csinálja.

    "Nem, te nem csak azt mondtad, hanem azt, hogy alig valamire lehet azt használni."

    Nem ezt mondtam.

    "Ez nem így van, kevesed a dolgokat."

    Szerintem nem én.

    "Nem arról beszéltem, hogy milyen nehéz vagy könnyű"

    Én beszéltem róla, és te vitatkoztál velem.

    ""De azzal már nincs szívás, így simán használhatják."
    -- Csak úgy, mint PS3-on."

    PS3-ra mindent meg kell írni. Lehet, hogy fizikai motor van gyárilag, de ott az messze nem elég.

    "De itt nem fognak itt megállni, mert egy GPU nem-grafikai felhasználásánál még mindig sokkal könnyebben használható a Cell, és ott áll a kihasználandó erő mindenki gépében."

    A következő generációs GPU-k sokkal könnyebben programozhatók lesznek, és a teljesítményük folyamatosan növekedni fog. Nem kell sok, hogy utólérjék és lekörözzék a cell-t. És mint már sokszor mondtam, a cell teljesítményét meg kell tanulni kihasználni, míg PC-n a GPU csak kisegítő szerepet tölt be, sokkal kevesebb kódot kell rá optimalizálni.

    "Azok nem is fognak pénzt keresni a PS3-mal... Mások meg fognak."

    Azok fognak, akik folyamatosan fejlesztenek, és nem vágnak bele túl nagy feladatokba.