• [NST]Cifu
    #144
    Először is: olyan, hogy "jobb" egy nagyon összetett kérdés, és igazából ilyen kérdésre nehéz egyszerű választ adni.

    Miben jobb, és melyik változat?

    Az F-16 legnagyobb előnye, hogy egy gigászi felhasználó tapasztalattal megtámogatott, sok ország által használt és folyamatosan fejlesztett géptípus. Jelenleg a legelterjedtebb és legsikeresebb nyugati vadászgéptípus. Egyértelmű előnye továbbá, hogy csaknem minden NATO által használt fegyvert fel lehet rá függeszteni, mivel ezek integrációja készen van. Ahhoz képest, hogy egy könnyű légifölény vadászgépnek indult, egy igen hatékony többfeladatú géppé fejlődött.

    A Gripen alapvetően újabb gép, és eredetileg kifejezetten a svéd viszonyokra készítették. Mivel Svédország anyagilag nem tud annyit szánni a gép továbbfejlesztésére, mint amennyit az USA és az F-16 program többi országa rászán, így a Gripen számtalan téren el van maradva. A fegyverrendszerek integrálása csigalassan halad (a mai napig nincs pl. "radargyilkos" fegyver hozzá, mint az amerikai HARM vagy az európai ALARM).

    Összességében a modern F-16 változatok (mint a Block 60) képességek terén túlmutat a JAS-39C/D változaton, tehát jobb gép nála.