• Kornan
    #27
    Gondolkodtam a dolgon,szerintem elég kicsi az esélye,hogy értelmes életet találunk a földön kívül,ami képes a csillagközi űrhajózásra.
    1.Egyáltalán nem biztos,hogy olyan irányban fejlődik az élet ami lehetővé teszi,hogy értelmes életformák kialakulhassanak.És ha értelemes is lehetnek testi korlátaik is.(pl a földi vizi elmlősök,delfin bálna).
    2.A folyamatos változások a bolygó éghajlatában könnyen kipusztíthatják a fajokat,gondolok itt a keringés megváltozására,kőzetlemezek mozgására(hatalmas vulkánkitörések)...
    3.Az űrből jövő aszteroidák,üstökösök is könnyedén pusztítanak el nagy területeket,vagy az egész felszínt életképtelenné teszik.
    4.A naptevékenység változása ami a legkönyebben befolyásolhatja az életet,tehát az életnek jól kell időzítenie és gyorsan kell kifejlődnie,mielőtt ténylegesen megváltozik a naptevékenység ami jégkorszakot vagy felmelegedést hoz,illetve szélsőséges esetben a bolygó megsemmisülését.Persze vannak olyan éghajlati változások amitől nem pusztul ki az összes élet,de a fajok jó része igen,ami megintcsak csökkenti az értelmes élet kialakulásának esélyét.
    5.A más naprendszerbeli szupernovák viszonylag gyakoriak,amik megintcsak sterilizálják a bolygókat.
    Arra akarok kijukadni,hogy nem elég csak az élet feltétele ahoz,hogy ott értelmes civilizációra találjunk.Mindenki tudja ,hogy az élet kialakulásának és fentmaradásának a feltétele is csak egy időre szól,tehát ki kell fejlődnie és el kell hagynia a bolygót,ahoz,hogy fentmaradjon.Még az is kérdéses,hogy mi meg tesszük-e,mert ha ittmaradunk biztosan kipuszulunk előbb-utóbb.
    Pozitivumnak megemlíteném,hogy elég keveset tudunk mi zajlik odakint és kialakulhatnak speciális körülmények is,amik sokkal kedvezőbbek mint itt a naprendszerünkben.És más jellegű értelem is létezhet odakint.De ha van ott egy fejlett civilizáció valószínűbb,hogy ők találnak előbb miránk.