Elkészült az E.T. Top 10

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kornan
Kettõs csillagrendszer,tehát a csillagok egymás körül keringenek.
'Naphoz hasonló bináris csillag' - ez mit jelentene?

Már egyszer elmondtam, de ez KATASZTRÓFA!!! Sírhatnékom van!<#falbav><#fejvakaras><#mf3><#ejnye1>

Blackmail the Universe

Amúgy az tényleg elég szuper és hihetetlen mód érdekes lenne, ha (BÁRCSAK) fel tudnánk venni egy másik értelmes(már ha az embert annak számítjuk...) fajjal. Hogy nézhetnek ki? Hogy fejlõdtek...

Ha azt nézzük pl, hogy a Nagy Bumm óta 13,5 mrd év telt el és az élet 1 mrd évvel ezelõtt kezdett kialakulni(vagy 3 mrd? sry, ha hülyeséget írtam), akkor mi van, ha máshol mondjuk már sokkal hamarabb.. Na de ez nem az én dolgom, Hollywood már felvetett elég sok lehetõséget..

Ja és a mienkhez hasonló körülményekbõl való kiindulásról csak annyit, hogy azok az életformák, amik nem szénalapúak voltak, azok is a Földön élnek, nem?<#crazya> Pont ezért keresnek a mienkhez hasonló bolygót-meg a késõbbi 'felhasználás' céljából is ez a célszerû.

Blackmail the Universe

Ez is természetesen spekuláció, nehogy roliiika ezt is elhiggye... Amúgy figy roliika légyszi ne írkálj ilyen hülyeségeket túl gyakran, mert sajnos már tényleg nem tudok mást mondani erre, mint hogy SZÁNALMAS. Ez a hátránya az internetnek: nehéz kiszûrni a fölösleges információt... NA DE ENNYIRE AZÉRT NEM!<#falbav>

<#banplz>

Blackmail the Universe

És ha mi vagyunk az elsõ értelmes faj, mi leszünk az Õsök<#buck>(StarGate analógiájára)

Amúgy én nem venném biztosra, hogy létezik értelmes faj(és ez alatt a technikailag fejlett fajra gondolok). Én annak az esélyét tartom nagynak (csak a mi galaxisunkban van 400 mrd csillag, ugye), hogy létezik az Élet más bolgyó(ko)n is. Amúgy az is egy érdekes kérdés, hogy ha a földi élet nem földi eredetû, hanem egy távoli helyrõl utaztunk úgymond ide a Földre(pl üstökös), akkor a kiinduló helyen hol 'tartunk'..

Blackmail the Universe

Sanyix
Lézeres vitorlásnak is csökken a tolóereje, mivel iszonyatos precizitás kell(amit még jó sokáig nem fogunk elérni), hogy a lézernyaláb pont a megfelelõ irányban legyen (ugye minél távolabb van a sugár, annál jobban eltér a kívánt iránytól), ráadásul nagy távolságokon, már a lézersugár is kezd terjedni, így ha el is találják a vitorlát, mivel egre szélesebb a sugár, egyre kevesebb foton fog a vitorlába ütközni.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Sok mindennel egyetértek.
(kivéve az 1. pontot és a 3.-ast félig)
De azzal nem igazán értek egyet, hogy valószínûbb õk találnak ránk elõször.

Egy (egyébként magyar) prof a mindentudás egyetemén éppen a földön kívüli élet valószínûségét boncolgatta. Az egyik pontja az volt, hogy a párhuzamosan fejlõdõ civilizációk nincsenek szinkronban.A fejlõdés évmilliókig, évmilliárdokig tart.
Ha belegondolsz annak valóban kicsi a valószinüsége, hogy két közeli csillagrendszerben ugyanakkor érjék el a technikai civilizációt. Azután persze a galaxis benépesítése már az évmilliókhoz képest igen rövid idõ alatt megtörténhet (szerintem! Ha egyáltalán utazgatni akarnak, de ha nem akkor úgysem jönnek el ide!)

Azt könnyen el tudom képzelni, hogy egy pár idegen civilizáció éppen most hóditgatja meg a galaxist. De ha a közelünkben lévõ csillagoknál nem találunk rádiójeleket vagy valamit ami lelephezhetné õket, akkor valõszínûbb (nem biztos!) hogy a környéken mi vagyunk a legfejlettebb technikai civilizációval megáldott faj.
Sir Quno Jedi
Ja, bárhová is mész, magadat magaddal cipeled.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Sir Quno Jedi
Vagy nem olyan hülyék, hogy nyíltan kapcsolatba lépjenek velünk...

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Volt egyfilm ha jól emlékszem a címére "Kapcsolat". Abban volt egy jó mondás, pontosan nem tudom idézni, de a lényege, hogy rengeteg bolygó van, és kár lenne elpazarolni egyetlen civilizációra. Szerintem igaza is van a filmnek. Rengeteg bolygó van kint, még tizedét sem láttuk. Nem létezik, hogy nem alakult ki az emberi fajhoz hasonló élet máshol. Az viszont már könyebben hihetõ, hogy azért nem találkoztunk még velük, mert annyira távoli galaxisban élnek, hogy még nem jártak erre.
Ma2ska
Aztán betelepitjük hülyeséggel azt is mi? Szerintem az emberiség pusztulásra van itélve, saját idiotizmusa lesz a veszte végül.

"nem elég csak az élet feltétele ahoz,hogy ott értelmes civilizációra találjunk"

Ja, de valahol el kell kezdeni 😊 Én speciel már azzal elégedett lennék, ha találnánk egy ilyet a sokszázból, hisz ha üres, nekünk jó lesz 😉

Kornan
Gondolkodtam a dolgon,szerintem elég kicsi az esélye,hogy értelmes életet találunk a földön kívül,ami képes a csillagközi ûrhajózásra.
1.Egyáltalán nem biztos,hogy olyan irányban fejlõdik az élet ami lehetõvé teszi,hogy értelmes életformák kialakulhassanak.És ha értelemes is lehetnek testi korlátaik is.(pl a földi vizi elmlõsök,delfin bálna).
2.A folyamatos változások a bolygó éghajlatában könnyen kipusztíthatják a fajokat,gondolok itt a keringés megváltozására,kõzetlemezek mozgására(hatalmas vulkánkitörések)...
3.Az ûrbõl jövõ aszteroidák,üstökösök is könnyedén pusztítanak el nagy területeket,vagy az egész felszínt életképtelenné teszik.
4.A naptevékenység változása ami a legkönyebben befolyásolhatja az életet,tehát az életnek jól kell idõzítenie és gyorsan kell kifejlõdnie,mielõtt ténylegesen megváltozik a naptevékenység ami jégkorszakot vagy felmelegedést hoz,illetve szélsõséges esetben a bolygó megsemmisülését.Persze vannak olyan éghajlati változások amitõl nem pusztul ki az összes élet,de a fajok jó része igen,ami megintcsak csökkenti az értelmes élet kialakulásának esélyét.
5.A más naprendszerbeli szupernovák viszonylag gyakoriak,amik megintcsak sterilizálják a bolygókat.
Arra akarok kijukadni,hogy nem elég csak az élet feltétele ahoz,hogy ott értelmes civilizációra találjunk.Mindenki tudja ,hogy az élet kialakulásának és fentmaradásának a feltétele is csak egy idõre szól,tehát ki kell fejlõdnie és el kell hagynia a bolygót,ahoz,hogy fentmaradjon.Még az is kérdéses,hogy mi meg tesszük-e,mert ha ittmaradunk biztosan kipuszulunk elõbb-utóbb.
Pozitivumnak megemlíteném,hogy elég keveset tudunk mi zajlik odakint és kialakulhatnak speciális körülmények is,amik sokkal kedvezõbbek mint itt a naprendszerünkben.És más jellegû értelem is létezhet odakint.De ha van ott egy fejlett civilizáció valószínûbb,hogy õk találnak elõbb miránk.
Warpcore
Egészpontosan semmit se zárjunk ki!
Az emberek fantáziáját s elméleti fizikusok agytekervényeit már egy évszázada foglalkoztatja ez a téma..de a dolgok gyakorlati vizsgálatába még éppen hogy csak belekezdtünk, lásd az említett cikk.
Annyi a lehetõség hogy beleszédülök=) Esély arra is van h jövõ héten már a marsról írom a következõ hozzászólást..csak nem sok<#vigyor1>

/*Bit-bit csóka, lag varjúcska, rendszergazdám kéreti a szerverét, nem adhatom oda, n00bok ülnek rajta. HackHackHackHackHack....*/

firstman
Azért ezt a lehetõséget se zárjuk ki :

Hipertér-hajtómû !

<#nezze>

Warpcore
"Eretnek" mint antianyag? dimenzióugrás? nulltérenergia? térhajtómû? =D
Egyébként a napvitorlás nagyon is járható 5let..már a korai elképzelésekben is szerepelt egy oyan változat amit nem közvetlen napfény, hanem egy nap körül keringõ lézeregység "tol"(ez gyûjti össze a fotonokat a nap körül és szinkronizálja õket lézernyalábbá aminek meg mint tudjuk nem csökken a tolóereje a távolsággal=)csak a visszaúthoz magávval kéne vinnie egy ugyaniyet..de a sebesség akár a fényssebesség fele is lehet idõvel akár szép kis fényûrösvény hálózat is épülhet=)

/*Bit-bit csóka, lag varjúcska, rendszergazdám kéreti a szerverét, nem adhatom oda, n00bok ülnek rajta. HackHackHackHackHack....*/

Magnetic
Már bizonyították (Discovery). A helyre pontosan nem emlékszem, de valahol itt a földön teljesen elzárt helyen (oxigén és fény nélkül) kezdetleges életformákat találtak.

Sanyix
Mirevaló a nap vitorlás? Minél távolabb van, annál jobban csökken az amúgy is nagyon kicsi tolóerõ. Az ionhajtómûnél nem számítana a távolság, de ott is nagyon kicsi a tolóerõ, iszonyú sokáig tartana felgyorsulni...

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Erre való a Nap vitorlás. Vagy nukleáris ion hajtómû, vagy "eretnek" dolgok.:-DD

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

majd az lesz jo amikor 1 idegen szonda kozeledik a Fold fele es el kezdi a Foldet vizsgalni 😊

Sanyix
"Azt mondják nagyon nehéz felgyorsítani egy ürhajót a fénysebesség 10-dére , de tegyük fel sikerül az elkövetkezõ években."
Nem nehéz, csak nincs mibõl 😊 (üzemanyag)

Egyébként egy másik, dolog felötlött bennem a lista kapcsán.
mrzool által írt list csupa "közeli" csillagot jelölt meg.
Amennyiben 20% lenne lakható bolygó - nem lakott - máris megindulhatna az ürgyarmatosítás. 😊

Azt mondják nagyon nehéz felgyorsítani egy ürhajót a fénysebesség 10-dére , de tegyük fel sikerül az elkövetkezõ években.

Akkor már csak azt kell megoldani , hogy elegendõ ember (2000>😉 eljusson a legközelebbi ilyen csillagig (Energia, unalomûzés stb..., ürben születtet gyermekek stb.)
Hisz akkor a legközellebbig 40-60 év alatt eljutnak és ha sikerül megtelepedni akkor feltéve, és 100-200 éven belül kisé távolabb is.

Ha lakható bolygókat ilyen sürün lehetne találni akkor a meghódított bolygó néhány emberöltõ (3x40 év) után újabb expedíciókat küldhetne a közeli csillagok felé. Így 200-500 év alatt újabb és újabb bolygókat lehetne meghódítani

Namármost ha egy csillagról 2 másik csillagot sikerül "meghódítania" :
2 ^ 39 > 400 milliárd
tehát ha hozzávesszük, hogy csak 500 év mulva lessz olyan technikai szinvonal, hogy ezt megtegyük akkor 40 x 500 azaz 20000 év mulva miénk az egész galaxis.
Ami igen kis szám az évmillós fejlõdéshez képest!

Az egész csak elmélázás nincs valós alapja, remélem mindenki észrevetette! 😊

Én is szeretem.
Ez bizonyítottan olyan klíma és rendszer, amely az élet kialakulásához vezet.
Ha esetleg tudsz jobbat és bizonyítani is tudod szerintem írd meg nekik.Ebben nincs semmi gonoszság, biztos vagyok, hogy a kutatók is örülnek ha kibõvíthetik a vizsgálandó bolygók körét és így növelik az esélyt a sikerre.
(Ugyanez vonatkozik a más alapú - pl. szilicium - és más jellegû életformák kutatására )
Szerintem a vizsgálandó terület elég nagy ahhoz , hogy csak a biztosan kezdjenek el kutatni.

Apropó egyszer láttam(TV-ben), amint nagyban magyarázza a tudós, hogy ez a bizonyítéka, hogy bolgyó kering egy távoli naprendszerben:
Egy halom papír telel szép rendezett számokkal néhány grafikon és saját kezû számítás.

Csak azt akarom írni, hogy ha minden bolygót elkezdenénk vizsgálni akkor valószínü az emberiség mást sem tenne csak olyan tudósokat termelne akik egész életükben számolnak, meg bizonyítanak mégsem jön össze semmi.
Magnetic
Nagyon szeretem amikor kijelentik, hogy élet csak a földi klímához hasonló bolygókon alakulhat ki.....

Valamirõl lemaradtam? Eddig nem az volt a szám, ha egyáltalán egy csillagot kiszúrtak 26 fényévrõl, most meg exobolygókat térképezgetnek fel?
Hahha, én csak azt szeretném, hogy az elsõ bolygót, amit betelepítünk Aurórának hívják majd! 😛
Asimov rulz!
Valahogy csak el kell kezdeni a dolgot, annak ellenére, hogy nincs köztünk olyan, aki megérné a számottevõ eredményeket!<#vigyor3>

Az a gond hogy ezek a lakhatonak nevezet bolygok annyira távol vannak tölünk hogy a földrõl vagy ûr távcsõvekkel nem lehett õket vizsgálni, de a szondák sem elég hatékonyak vagy igen.?!??
Nagyon nagy a távolság és túl kicsi a szondák elérhetõ sebesége, még fénysebesség közeli sebbeségel is jó tíz évekbe kerül a szondáknak odaérni.

Na mindegy, de az is lehetséges hogy a szonda fél uton van a bolygó felé de mi már új és gyorsabb hajókkal rendelkezünk és már rág ott várjuk a mi kis csiga szondánkat.

Hát nem elképesztõ!!!!!!!
Jövünk <#alien2><#alien2><#alien2>

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

Mivan? Azt akarjatok mondani hogy a Mikrobi csak egy kamu sztory volt?

Szerinted mi látszik belõlünk 4 fényévnyire ? Nem sok max a rádiójelek, az meg már zajként kb 50-60 fényévnyire jár ...

akyyy
kilõlének egy ûrszondát, ami egy távoli bolygót vizsgálna, hagynák, hadd menjen jó messzire, esetleg valamit megvizsgálna közbe, majd x év mulva figyelné a földet, hogy ha minket figyelnének, mit találnának...mirõl lehetne felismerni, és hasonló jegyeket keresni más bolygókon..

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

Mi számít 'egész listának'? Egy adott kutató egy adott listát hozott nyilvánosságra, ezt. Ha nem tetszik, készíts sajátot...

Enkil
remélem az ürszondákra rávágnak valami ion hajtómüvet mert így mire elérnek majd egy bolygót
<#szomoru1>ahol lehet nem is lesz majd semmi érdekes

Nyehhehe bbbruhhahhhhaaaaa! :-DDDDD Figyu már! ha inteligencsebbek az ottani civilizációk valamelyike,nem valószínûbb,hogy az üziket õk is teleportálják? Mi HIVATALOSAN még csak kísérletezgetûnk vele, bár nekem marha gyanús,hogy a feltaláló, már egybõl a teleportációs kriprográfiára /titkosítás/ hívta fel a figyelmet! Mert ebben a 4-42 fényéves keresgélésben ez fordulhat elõ: Ma: "Sziasztok,mi vagyunk a Föld lakók! Van ott valaki?" - 84 év múlva- "Tessék?" :-DDD De nem? :-D

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

Ez már valami, de ez még nem az egész lista! Meg hát csak "közeli" csilagok vannak raja...😊

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

A Terrestrial Planet Findert egyébként lelõtte a remek amerikai kormány.

A lista:

* Béta Canes Venatici: 26 fényévre lévõ csillag
* HD 10307: 42 fényévre lévõ, a Naphoz hasonló csillag
* HD 211415: a Napnál kissé hidegebb és alacsonyabb fémtartalmú égitest
* 18 Scorpii: a Napunkhoz erõsen hasonló csillag
* 51 Pegasi: az a csillag, amely körül a Naprendszeren kívüli elsõként azonosítottak egy bolygót
* Epszilon Indi A: 11,8 fényévre lévõ, a Napnál kb. 10-szer halványabb csillag
* Epszilon Eridani: 10,5 fényévre lévõ, a Napnál kicsit hûvösebb és kisebb csillag
* Omikron 2 Eridani: 16 fényévre lévõ, a Nappal azonos korú, sárgás csillag
* Alfa Centauri B: 4,35 fényévre lévõ égitest, amely egy hármas rendszer tagja
* Tau Ceti: a Napunkhoz hasonló, de fémekben kicsit szegényebb csillag

Én csak arra lennék kíváncsi hogy miért egybõl 26 fényévnyire kutakodunk bolygók után? A legközelebbi rendszer egy köpésre van és a mostani bolygóészlelõ rendszereknek itt lenne a legnagyobb esélye bolygót felfedezni, ráadásul a további kutatásokhoz is segítséget nyújtana. De egyéb iránt csak gratulálni tudok a tudósoknak, csak így tovább!

ui.: mégha találnak élettel teli planétát akkor is pár 100 ezer év mire elérjük õket 😄
Kíváncsi vagyok, hogy az epsilon Eridani (11 fényév) benne van-e az elsõ tízben.