teddybear#56
Amit itt leírtatok, az mind szép és sok megállapítás hamis is.
A megvilágításról.
A fénycső és a kompak izzó kb az ötödét fogyasztja a normál izzókénak. De vibrál a fénye, mivel ez a működéséből adódik.
A normál izzó fénye több nagyságrenddel kevésbé vibrál, mert az izzószálnak van ugyn. hőtehetetlensége, azaz nem kezdi minden félperiódusnál a felfűtést. Ezért a fénye egyenletes, a szemet kevésbé kínozza.
A régi munkavédelmi szabályok kevert fényt írtak elő a munkahely megvilágításánál, kb. egyharmad-kétharmad arányban a fénycsövek javára.
A TV, és a monitorok mellé mindíg is ajánlottak egy kisteljesítményű izzólámpát, egyszerűen azért, hogy ki ne csurogjon a néző szeme egy-két óra multán. Hiszen az is vibrál.
Mostanság ezeket az előírásokat hülyeségnek tartják, de azért volt benne valami. Tapasztalataim szerint azokban a hivatalokban ahol csak kompak izzóval világítanak, egyre gyakoribb a fejfájás, szemproblémák(én pl. egy egész dioprtiával lettem rövidlátóbb, pedig ahogy idősödik az ember, úgy válik távollátóbbá).
Nem véletlenül használnak azok, akik finom munkát végeznek (órások, műszerészek, varró- és hímzőnők, festők, sebészek stb.) ha csak lehet természetes fényt a munkaterület megvilágításához, vagy izzólámpát, de még egyet sem láttam, aki ragaszkodott volna a fénycsőhöz.