AS400#42
Nemrég olvastam Michael Crichton "Félelemben" c. könyvét. A sztori természetesen kitalált, de hihető. A felhasznált irodalmak listája több oldalt tesz ki, köztük elég sok van, ami a Neten elérhető. Pld. A
a NASA Goddard Intézetének mérési adatai. Érdemes a könyvet elolvasni, és legalább elgondolkodni azon, hogy tényleg akkora probléma ez a globális felmelegedés, mint amennyire azt belénk sulykolják? Vagy egyátalán létezik-e? (Vannak olyan amerikai nagyvárosok, ahol a hőmérséklet az elmúlt 100 évben csökkent!!) Én mindenesetre szkeptikus vagyok, mióta elolvastam.
Más. Azt, hogy az ipari forradalom óta, az elmúlt 375 évben mennyit nőtt a levegő CO2 tartalma, gondolom a sarki jégsapka/gleccserek fúrásából tudják. Mindez szép, csak azt nem írják le, hogy az 25, 15, 10 és 5 évvel ezelőtt mennyi volt, mert tendenciát abból lehetne számolni. Így csak annyit tudok, hogy 95 ppm-et nőtt 375 év alatt, és azt szeretnék, hogy ne növekedjen 20 ppm-nél többet. Hogy ez most 5, 10 v. 75 év alatt következne be, ha semmit nem tennénk, arról gőzöm sincs, mert nem tudom, mennyire exponenciális a növekedés.