kukacos#94
Dez benned az az érdekes, hogy ha megjelensz, kivétel nélkül elkezded védeni egy marginális kisebbség véleményét :)
A szondával kapcsolatban csak azt tudom mesélni, hogy amikor egy Titán-II rakéta felrobbant egy amerikai silóban (a robbanás levitte az ötszáz tonnás silófedelet), akkor a robbanófejet megtalálták egészben a siló mellett. Szóval én nagyon nem aggódnék.
Mellesleg a felvetésed épp emiatt nevetséges: ha ezt a kockázatot sajnálod a tudományért, akkor mi a helyzet az atomfegyverkezés nukleáris iparának elképesztő mennyiségű hulladékával? Ha itt három tucatnyian tüntetnek, akkor Los Alamosban három milliónak kellene tüntetnie. Vajon oda is elmenne ez a három tucat ember? Vajon ha hazamennek, használnak mosószert, autót, hűtőgépet, veszélyes hulladéknak minősülő termékeket, és nem helyeslik vajon az USA globális vezető katonai szerepét? Nem az ellenkezés elvével van szó - hidd el, a mérnökök is szivesebben használnának más megoldásokat a szondában, ha tudnának - hanem azzal, hogy a tüntetők sem az egyén szintjén, sem a társadalom szintjén nem konzekvensek a hangsúlyaikkal (a Greenpeace mégannyira sem). Az űrszonda az én szememben egy végtelenül nemes vállalkozás ahhoz a mocsokhoz képest, amit az egyén és a társadalom művel általában, és ezért a szonda fellövése elleni tiltakozást egyenesen felháborító képmutatásnak (jobb esetben végtelen tudatlanságnak) tartom.