• kukacos
    Szóval egyedül jársz be kocsival. Látom, te is férfias énképed csapdájába estél, és a lakás és gyerek alapjogok mellé felvetted az autót is, mint ahogy egy politikusunk tette anno. Szeretnék én is egy ilyen terméket kitalálni, hogy alig száz év alatt kormányprogramba kerüljön a birtoklása, de ez más tészta.

"A BKV meg lassú és nehézkes (nekem BKV(metró+villamos):40-50 perc, kocsi:15-25perc)."

Először is, gratulálok, szerencséd van. Sajnos Bp-i sorstársaid túlnyomó többsége nem ilyen szerencsés. Bár erős a gyanúm, hogy ezek az értékek a bemutatandó álláspontod szerint optimálisra vonatkoznak, azaz kocsival hajnali 2-kor, BKV-val pedig csúcsforgalom, mert a metrót aligha tudod kocsival lenyomni időben sebességtúllépés nélkül. Ha a szórásértékeket is feltüntetnéd, talán reálisabb lenne a kép. Kollégám mióta kocsival jár, rendszeresen elkésik, mert dugóba kerül. De lehetsz te az üdítő kivétel, akkor maximum az erkölcsi hozzáállásoddal van baj, hogy kényelmed érdekében letojod a környezetvédelmet, de sebaj, én se gyűjtök szelektíve hulladékot, mert messze a színes kuka.

Az árrészével viszont számoljunk egy kicsit: átlagos közepes gépkocsi listaára mondjuk 3 milka, persze ennél jóval több, mert hitelre veszik. Ez az érték mondjuk úgy 5 év alatt felére, 10 év alatt negyedére csökken. Ha 250 munkanappal és napi 2x2000 forintnyi taxival számolunk, akkor évente 1 milka menne el taxira. Autóra közben adókat, benzint, javíttatást kell fizetned, amiről meg tudjuk, hogy nem két fillér. Mondjuk havi 20-30 ezer. Egy autóra tehát öt év alatt kiadsz 3 milkát, taxira közben elköltenél 5 milkát.

Ez a legdurvább eset, amikor egyedül jársz taxival munkába, de ha ketten ültök a taxiba, még ez a legdurvább eset (naponta taxival munkába) is megérné. Legalábbis elgondolkodtató, hogy mekkora pénzkidobás az autó.

A taxi nyilvánvaló előnyei persze BKV+taxi kombinációnál jelentkeznek, amit szerintem legtöbben hajlandóak is alkalmazni, akik feláldoznak egy kis lassúságot a megtakarítás oltárán. Ha például a te esetedet nézzük és mondjuk a fenti eset vonatkozna rád, akkor BKV-val napi 40 perc többlettel öt év alatt 3 milkát keresel, ami 3600 forintos órabér. Nem rossz, nem igaz? És nem is vettem neked egy túl jó kocsit. Persze neked lehet hogy megér ennyit az, hogy a dugóban ücsörögsz egyedül a CD-szetted társaságában. Csak nem túlságosan racionális döntés. Ha a racionális érvek nem győznek meg (és nem fognak, az autótulajdonos gyerekkorától kezdve matchboxszal ébred), gondolj arra, hogy a villamoson legalább sok érdekes emberrel és csinos lánnyal találkozhatsz :)