• Harly18
    #2719
    Két év alatt öt új modellt dob piacra a Volkswagen

    Új Passat, Jetta, Polo Cross, Up, Touareg és csúcs-Scirocco 2010-ben

    A következő másfél évben jó néhány új modellel jelentkezik a Volkswagen. Idén felfrissül a Touran, ám emellett szinte a teljes kínálat megújul. Csak a legfontosabbakat említve: érkezik az új Up, Jetta, Passat, Touareg, de lesz hibrid és egyliteres fogyasztású kiskocsi is.

    Wolfsburgban nagy lehet a nyüzsgés a fejlesztési osztályon, hiszen a vezetőség tervei szerint igazi modelloffenzívával jelentkeznek a következő másfél-két évben, ráadásul a modellek nagy része már idén és jövőre érkezik. A hírek szerint ismét prioritást kapott az egyliteres mini fejlesztése, ám ez nem olyan kis szivar lesz, mint a 2002-es, Piech-féle szerkezet. A modell az Up alapjait használja majd, ám annál könnyebb anyagokból - magnéziumból és karbonból - építkezik majd. Mozgatásáról egy kb. 500 köbcentiméteres, egyhengeres common-rail dízel erőforrás gondoskodik majd 40 lóerő körüli teljesítménnyel. Az egyliteres fogyasztású mini 2010-ben mutatkozhat be széria közeli állapotú tanulmányként, míg gyártásba ennél néhány hónappal később kerülhet.

    Ugyanebben az évben érkezhet az Up is, amelyből a pletykák szerint lesz négyajtós változat is. Ez a kétajtósnál 23 centiméterrel, 368 centiméter hosszú lesz, míg a tengelytáv 2,56, a magasság pedig 1,54 méter lesz. Az aszimmetrikus csomagtérajtók mögött alapesetben 220 liternyi csomagteret találunk, ám ezt akár 1005 literre is bővíthetjük. Az autó különlegessége, hogy a vezetőülés kivételével mindegyiket le lehet dönteni, tömésükben pedig levegő található, aminek köszönhetően hamar idomul az egyes emberek testéhez. Amennyiben az összes ülést ledöntjük, a rakodótér teljes hossza 2,8 méter lesz. Az autó motorterében többek között helyet kap egy háromhengeres, 70 lóerős TSI erőforrás is.

    Egy kategóriával feljebb is lesz újdonság, hiszen 2010 tavaszán érkezik a Cross-Polo. Az emelt hasmagasságú, látványos műanyagelemekkel felvértezett, 3,95 méter hosszú modellből GTI-változat is lesz. Ezt egy 1,4 literes, benzines motor hajtja, amelyet kompresszor és turbó is lélegeztet, így teljesítménye 180 lóerő körül alakul. A magasított Polo így 225 km/h körüli sebességet is elérhet, a százas sprint pedig 7 másodperc körül alakulhat. Jövő év nyarán pedig bemutatkozik a "hatos" Golf lépcsőshátú változata, a Jetta. Az autó minden bizonnyal a Párizsi Autószalonon debütál majd, a kereskedésekbe pedig 2010 végén érkezhet. A hírek szerint a modell külsőre nagyban hasonlít majd a Passatra. Nagyot erősödik a Scirocco is, hiszen hamarosan megérkezik az R 20 T jelű változat, amelyet 265 lóerős turbómotor hajt majd. A sportos kompaktot már az idei IAA-n láthatjuk, forgalmazása pedig két hónappal a szalon után indul. Ugyancsak idén felfrissül a Touran is, amely a finom külső módosítások mellett a lemezek alatt is tartogat majd néhány újdonságot. 2010 májusában pedig debütál a konszern legnagyobb terepjárója, a Touareg, amely a jelenleginél két centiméterrel laposabb és jóval könnyebb lesz, és lesz belőle hibrid változat is.