Mercedes-Benz
  • Willi Betz
    #973
    Amikor az automata váltót hajtó fokozatba kapcsoljuk (D, 1, 2, 3, R) a turbinakerék elkezd forogni, és tolja az olajat. Ha nem fékezünk, ezért is van, hogy az autó elkezd "kúszni". Ha előremenetben elértük a váltási pontot, az egyes fokozatnak megfelelő bolygóművek hajtása szétkapcsol, míg a másodiké össze. A hátramenet nyilvánvalóan egy plusz fogaskerék kapcsolásával érhető el.
    Ha már a fokozatoknál tartunk, szót kell még ejteni az N és a P fokozatokról. N fokozatban a turbinakerék nem forog, ezért is nincs áthajtás. A P fokozat ugyanez, csak egy plusz mechanikus kapcsolat (körmös kapcsoló) is fogja a kihajtó tengelyt.
    Sokan nem értik, hogy miért nem lehet vontatni az autót álló motorral, N fokozatban, hiszen "üresben" van. Ha jobban végiggondoljuk, a kerekek a féltengelyeken-kardánon keresztül közvetlen kapcsolatban állnak a váltó mechanikus részeivel akkor is, ha az N fokozatban van. Ezek a részek forognak, csak a motor működésekor létrejövő olajnyomás nincs meg, emiatt a kopó alkatrészek semmilyen kenést nem kapnak.