kukacos#500
Nem csak a katolikusokat bírálom. Ott van a "védák" szó is. Az összes, emberiség által kitalált világmagyarázat közül a tudományos történetet tartom a legmeggyőzőbbnek, és arra akartam rámutatni, hogy a többi elképzelés, legyen bármilyen vallásé/hitvilágé is, fasorban sincs a tudományos magyarázathoz képest. Mózes csak példa volt: mutass nekem egy linket kedvenc teremtésmítoszodhoz, és két perc alatt felteszek olyan kérdéseket, amelyek sokkal nagyobb ellentmondásokról árulkodnak, mint amit a tudományos alapú magyarázatban találni lehet.
"Itt ugyebár 2 eszmerendszer "csatázik""
Szó nincs róla.
Először: ugyan leírtam már korábban is, bár arra valamiért elfelejtettél válaszolni, az evolúció és a tudományos világmagyarázat nem ateista, köze nincs a hithez. (Más kérdés, hogy az ateisták úgy gondolják, hogy számukra egyúttal elegendő világmagyarázat is.)
Másodszor: ebből az egészből kizárólag te csináltál hitvitát. A hitről nem lehet vitatkozni, ezt minden kiscsoportos tudja, mégis ebbe az irányba viszed a beszélgetést.
Az evolúcióval kapcsolatban két értelmes, megvitatható kérdést lehet feltenni: 1. jó tudományos elmélet-e, és ha nem, akkor 2. a legjobb létező elmélet-e erre a kérdéskörre, (azaz van-e jobb). Kizárólag erről vitatkozhatunk itt. Szerintem mindkét kérdésre igen a válasz. Te az elsőt kétled, bár elismered és szövegeddel bizonyítod, hogy gőzöd nincs a tudományos elméletekhez, innentől kezdve diszkvalifikáltad magad arra nézve, hogy minősítsd az evolúciót ebből a szempontból. A másodikra meg csak célozgatsz, hogy van esetleg egy jobb is, ez a vallási hivatkozásaid alapján valamilyen vallás teremtéstörténete lesz, arra nézve meg lásd a hozzászólás elejét.
A "konkrét válaszok" visszatérő témádra is csak ezt tudom mondani: ismersz talán olyan elméletet, ami végleges válaszokat ad? A hited kizárólag úgy ad, hogy meghatározza a feltehető kérdések körét. Ja, úgy könnyű...
A szubjektív igazságokat mindenki magának kell megtalálja. Épp azért szubjektív. Nem kommunikálható. Kár róla beszélni, vagy csak olyan emberrel lehet vele beszélni, akinek ugyanaz a szubjektuma (ellentétben a tudományos kérdésekkel). A mi szubjektumunk például eléggé különböző. Ennek megfelelően számomra a te tudásod nem tudás, így nem is tudom értékelni. Értékelni tudnám például belső harmóniádat és tisztánlátásod, de az a hozzászólásaidból úgy tűnik, hiányzik. Magyarán az utad nem tűnik túl vonzónak.
Túltengő magabiztosságod ott mutatkozik, hogy a szubjektív élményeid által diktált igazságokat egyenrangúnak akarod elfogadtatni velünk is. Mintha nem tudnád a nyilvánvalót: hited kizárólag a tiéd. Benned lehet, hogy egyenrangú más ismeretekkel, de ezt kizárólag te éled meg így. Magabiztosságod egy tőről fakad a vallási és egyéb közösségek gyakori kirekesztő szellemével, intoleranciájával, ezért vágja ki sok embernél a biztosítékot. Érdemes elgondolkodnod rajta.