Lapcsaládunk: Sg.hu PROHARDVER! Mobilarena IT Cafe GAMEPOD.hu LOGOUT.hu

Informatika és tudomány

bejelentkezés RSS hírlevél tárhely impresszum
Főoldal Tudomány IT/Tech Film Játék Autó
Fórum Tudományos hírek fóruma
Oldal:

Cikk olvasása: A Hubble fényt derített a sötét anyagra
Ugrás a topicra
  • Epikurosz
    #47 2005.12.17. 13:34
    Tévedtem (de én legalább beismerem):
    "A sötét anyag összetevőinek kis há­nya­dát neutrínók alkotják. A WIMP (Weakly Interacting Massive Particle) gyűj­tőnevű alkotórészek között főként a forró univerzumban keletkezett, lassan bomló ún. szuperszimmetrikus részecskéket gyanítanak. Közel zérus hőmérsékletű detektorokkal ütközésben leadott impulzusukat észlelve fe­dez­hetők fel."

http://www.enc.hu/1enciklopedia/fogalmi/fiz_atom/sotet_anyag.htm

A neutrínók pedig gyenge és gravitációs kölcsönhatásban vesznek részt, elektromágneses kölcsönhatásukról nem tudunk. [...] A neutrínóknak fontos szerepe van a koz­mológiai kutatásokban, ezek képezhetik a világegyetem sötét anyagának egy részét. Fontos feladat tömegük pontos megállapítása, mert ezek be­fo­lyá­solják a világegyetem korábbi és jövőbeli tágulását. A tömeg mérésére vagy a béta-bomlás pontos energiaviszonyait vizsgálják, vagy azt, hogy a neutrínók átalakulnak-e egymásba. Az utóbbi, neutrinó-oszcilláció nevű jelenséget 2003-ban kimutatták, ezért legalább egyik fajta neutrínó tömege nem nulla. A jelenlegi eredmények szerint az elektron-neutrínó tömege kisebb, mint az elektron tömegének százezred része.
    Kara kánként folytatom tanításom.
  • # válasz privát
  • Főoldal Tudomány IT/Tech Film Játék Autó
    Adatvédelmi tájékoztató E-mail: © 1998-2025 SG.hu Kiadói Kft. - Minden jog fenntartva! Adatvédelmi beállítások

Bejelentkezés