kukacos#155
A "tudomány alapállása a hit tagadása" mondatom alatt nem arra gondoltam, hogy a tudomány kizárja Istent vagy bármilyen gondolatot, hanem hogy egyedül abban biztos, hogy semmi sem biztos. Nem hiszünk semmiben, hanem megnézzük, mond-e valamit a világról. A holisztikus halandzsa egy egészen más dologra vonatkozott, semmi kizárás nincs benne, ott vártam valami olyan reakciót, ami szerencsére nem következett be. Más? Semmit nem zárok ki, csak nem láttam még semmit, amire rájöttek volna máshogy és valóban hasznosnak bizonyult volna. Én belenézek minden mikroszkópba és távcsőbe, a hittérítők általában hosszú órákat töltenek nálam (amíg mertek jönni). De már megint ott tartunk, hogy engem minősítgetsz látatlanban, én meg védekezek. Beraktál a "vaskalapos szűklátókörű" feliratú skatulyádba, és meg vagy sértődve, ha itt-ott kikandikálok belőle, és próbálsz visszagyömöszölni. Esetleg a gondolati pluralizmus jegyében nem kellene megvizsgálnod, hogy esetleg egy hibás elmélethez ragaszkodsz? :)
A tudománynak nincs presztízse, nincsenek gazdasági érdekei, semmije. Te a világot kormányzó technokrata elittel hadakozol, és nagy vagdalkozásodban összekevered a tudományos módszerrel, aminek semmi köze ehhez. Próbáld meg kicsit szétválasztani a célokat, sokkal könnyebb dolgod lesz, ok?
Melyek azok a területek, ahol bármilyen nem-tudományos módszer célra vezet, de a tudományt bármilyen szinten érdeklő eredményt ad? Én nagyon erőltetem az agyam, de például a vallásos teremtésmítoszok ellentmondanak a tapaszalatnak. Mondj már egy jó példát, légy szíves. Nem állítom, hogy nem találhat a hálóba, csak azt, hogy eddig még nem talált sosem.
Nincs olyan, hogy "racionális" meg "irracionális" modell. A módszerek valóban változnak, és nehéz definiálni a tudományos módszert. Feyerabend odáig megy, hogy nincs is. Ez tényleg egy roppant érdekes kérdés.
A humán tárgyakat megítélni ízlés kérdése. Nekem tetszik.
Ne akard már elhitetni, hogy az az ember, akinek a neve ma az átlagembernek eszébe jut, ha megkérik, hogy mondjon egy fizikust, valójában a fizika páriája lett volna. Ugyan már, szegény Einstein :)
Végül olyan nincs, hogy "felfoghatatlan matematikai képlet". Ez pont olyan, mint az elolvashatatlan vers vagy a meghallgathatatlan zene vagy valami ilyesmi. Számodra a racionális szó mást jelent, mint számomra. Én leírtam lejjebb, hogy értem. Neked valami olyasmit jelent, hogy meg tudod rágni, szagolni és fogni. Nem, tényleg nem ilyen a kvantummechanika. Ez baj? Ettől talán a kvantummechanika épp olyan mítoszalapú lesz, mint az átlagember gondolatai? Nem, marad az, ami, egy absztrakt matematikai modell, ami valamiért működik, de önmagában tökéletesen logikus.