kukacos#153
Én ilyet nem mondtam, hogy elutasítjátok. A tudomány helyéről és értékéről beszélünk, ami szerintem messze magasabb, mint szerintetek. Azt se mondtam, hogy mindent modellekbe akarok zárni, bár végeredményben minden gondolat egyfajta "modell". Semmilyen elvem nincs, ami ellenségesen viszonyulna bármilyen lehetséges gondolathoz. Ebben igaza van Feyerabendnek: "anything goes". Nem tudom, hol láttál olyat leírva általam, ami ennek ellentmond, keresd ki, légy szíves. Ugyanakkor nem hiszem, hogy jelenlegi eszköztáram bármikor a jövőben kevésnek bizonyulna, bármit is szeretnék megismerni. De ha mégis így lenne, kész vagyok bővíteni.
A szakmai lejáratásról alkotott és már többször hallott összeesküvés-elméletedre az a válaszom, hogy ez tipikus fogalomkeverés. Nem egy szervezetről van itt szó, "akinek" érdekében állna lejáratni bármit is. A tudománynak megvannak a játékszabályai, ha tudományt akarsz csinálni, tessék azokat betartani. Ez pont olyan, mintha a kosaras odamenne a focistákhoz, és panaszkodna, hogy miért nem foghatja meg a labdát. Elhajtják a fenébe, és jogosan: menjen kosarazni, ott fogdoshatja a labdát, de ne állítsa, hogy ő most focizik. Az áltudománnyal az a baj, hogy a tudományon élősködik, nélküle nem tud létezni, és visszaél a valódi tudomány érdemeivel, mert úgy tesz, mintha az volna, és így halászik a zavarosban. Tisztességes tudós csak azokat minősíti játékon kívülieknek, akik nem tartják be a szabályokat (persze léteznek nem tisztességes tudósok is). A tévéadókat hadd ne minősítsem, jól tudjuk, hogy nem az egzakt tájékoztatás a fő profiluk, hanem a minél több néző képernyő elé ültetése.
A tudománytörténeti fejtegetéseidre azt javaslom, olvass utána, Einsteint és a modern fizika atyjait soha nem fenyegette semmiféle kiközösítés. Ők tudták, hogy kell ezt a játékot játszani. Persze mai napig sokan berzenkednek a modern fizika ellen, de az elméletek működőképessége előtt mindenki meghajlik.
Elárulnád, hogy lehet "racionalizálni" egy fizikai elméletet? Mi egyáltalán az "irracionális" a felsorolt jelenségekben? Milyen egy racionális és egy nem racionális fizikai elmélet? Életemben először hallok ilyen megkülönböztetést. Az általam ismert minden fizikai elmélet racionális, értsd, axiómáin túl nincs benne matematikailag igazolhatatlan lépés. A kvantummechanika, éppúgy mint a fizika többi része egy matematikai modell, ami egész jól működik a valóságban is. Annak, hogy a majomagyunk nem tudja megrágcsálni és megszagolni a komplex értékű valószínűségi függvénytereket, semmi köze az elmélet működőképességéhez. A világ olyan, amilyen, az elmélet is olyan, amilyen. Az, hogy egyes helyeken ellentmond az emberi szemléletnek, ez nem az elméletet minősíti, hanem az emberi szemlélet és a valóság viszonyát. Épp az a döbbenetes, hogy a matematikai absztrakció olyan megismerő erővel rendelkezik, amely túlmutat a hagyományos emberi szemléleten.