kukacos#140
A következetlenségek ezek szerint az én személyemet érintik? Mindenesetre érdekes, hogy pár hozzászólásom alapján annyival jobban ismersz engem, mint én saját magam, hogy rámutatsz a saját személyemmel kapcsolatos következetlen álláspontomra, köszönöm :)
Ismerem a tudománytörténészek (Kuhn/Popper) műveit, és most a linkjeid nyomán rábukkantam Feyerabend egy kis összefoglalójára "A módszer ellen" c. híres (vagy hírhedt?) relativista könyvéből - azt hiszem, itt a velem vitatkozók az ő nézeteit vallják, érdemes elolvasnotok, hogy legyen muníciótok:
Feyerabend rengeteg kritikát kapott, és ez nem véletlen. Lehet nemtelen támadásnak tekinteni például azt, amikor tudományos tabureakciókat párhuzamba állít misztikus hitek centrális dogmái elleni támadásokra adott reakcióikkal, mert ezek a jelenségek inkább az emberi psziché kategóriájába esnek, a tudomány módszertanából épp az ellenkezője következik, de ez annyira nem érdekes. Szerintem elsősorban ott téved - és ez írásából is egyértelműen kiderül, mert megpróbálja példákkal igazolni, de meglehetősen mellébeszél ezen a ponton - hogy a tudomány ugyanolyan mítosz, mint a többi. A tudomány módszertana valóban zűrös, de ez a tudomány belső kérdése. Ezt itt sem cáfoltam sosem, bár szerintem több benne a rendszer, mint amennyire ő, hozzáteszem, erősen szubjektív és maró, saját magára is vonatkozó gúnnyal kritizálja. Végig amellett érveltem, hogy a tudományos álláspontot egyetlen dolog emeli ki a többi "megismerési eljárás" közül, az, hogy a legjobban működik azon célok elérésében, amely a legtöbb ember számára fontos. Nem a metodológiája jó vagy érdekes, hanem a sikere. Ezért érdemli meg, hogy a társadalom piedesztálra emelje és ha úgy tetszik, "államvallásként" kezelje. A nyugati civilizáció sikereinek alapját adja, mert egyszerűen jobban működik, mint a többi. És a tudományt államvallássá fogadó társadalmak nem gyilkosan dogmatikusak: ha úgy tetszik, tanulhatsz hittant is az iskolában, választhatsz magyar irodalom fakultációt, az a kis középiskolás fizika meg matek senkinek sem árt (tekintve, hogy a teljes tudásanyag mondjuk 0.001%-áról van szó, ellentétben mondjuk az irodalommal). Évezredeken keresztül kísérleteztünk egy olyan módszer érdekében, ami elég jól működik, és most rátaláltunk, néhányan még művelni is tudják, amiből viszont mindenki profitál, örüljünk hát, és ne akarjuk az ellenséget látni benne. És ne akarjuk a földbe döngölni, mert a tudósok is szeretik látni, hogy a munkájukat megbecsülik, és ha nem, akkor nyissz tévé meg antibiotikum. Mert a Nobel-díjasok sem feltétlen humanitárius alapon működnek, és alighanem el tudnának menni managernek is sok pénzért, mert nem buta emberek.
Nyugodtan higgy, amit akarsz a világról, alkalmazd azt a megismerési diszciplínát, ami neked tetszik, ma már ezért nem fognak máglyán elégetni. Más paradigmák korában voltak ilyenek is, ha jól emlékszem. Mindenki tudós tisztában van vele, hogy az emberiség 99%-a nem tudományos alapokon működik, és gondolkodásmódja messze áll a színtiszta racionalitástól. Ha nekem valaki horoszkópokról kezd beszélni, lehet, hogy először elfelhősödik a tekintetem, de alapos érvekkel megpróbálom megmutatni neki, hogy hol vannak a lyukak az érvrendszerében. Már ha érdekli egyáltalán, hogy vannak lyukak, mert a tapasztalat az, hogy általában nem. Igaz, hogy sokan csak félve merik a tudományos megismerésen kívüli ötleteiket és hiedelmeiket hangoztatni, mert úgy érzik, ez "nem hivatalos". De ez az ő bajuk, és nem az úgynevezett dogmatikus, mindenre rátelepedő tudományé. Én se bírom sciento-fasisztákat, épp úgy, mint a vallásos dogmatikusokat sem, az utóbbiból is van épp elég. A tudomány alapállása nem dogmatikus, csak az azt félreértő ál-képviselői tudnak rosszul viselkedni, épp úgy, mint a Korán nevében robbantgató terroristák (na tessék, megfertőződtem, én is vallási párhuzamot emlegetek :) )
A pszichológiából csak azt fogadom el, amit tudományosan lehet igazolni. Például Jung és Freud roppant szórakoztató és érdekes, de nem hiszem, hogy tételeik jelentős része bármiféle komoly elméletnek nevezhető lenne.