kukacos#120
Oké, szóval lassan kiderül, hogy tök ugyanúgy gondolkodsz, teszel és viselkedsz, mint bárki más, otthonodban ott a plazmatévé és a mikrosütő, és ha azt olvasod az újságban, hogy a bőrrák veszélyes, napozás előtt bekened magad, mert elhiszed. Magyarán filozófiai hátterednek - miszerint az igazság megismerhetetlen, ezért a tudomány felesleges - fikarcnyi hatása sincs tetteidre. Innentől kezdve akár be is fejezhetjük, mert ezek szerint a "nincs óriáskalmár" kitételt is pontosan ugyanúgy igaznak látod, mint mondjuk én, és ha legközelebb villantóval kalmározni mész, akkor hatos horog helyett négyes horgot viszel majd, mert a tudomány mai állása szerint nem valószínű a harmincméteres.
De. Megint olyat adsz a számba, amit nem írtam le, sőt, az ellenkezőjét már leírtam, mint #112 első mondatában: nem az Igazságot keresem, és akár hiszed, akár nem, tudomány sem. Ezért nem vallás. Oké, kiindul bizonyos premisszákból, de egyetlen állítása sem abszolút. Még az axiómái is megváltoztathatók, ha a megfigyelt eseményekre az jobb magyarázatot ad. Te a megismerhetetlen Igazságról beszélsz, aminek egyetlen definíciója, hogy megismerhetetlen. Ezzel valóban nem foglalkozik. Mellesleg engem sem érdekel, mert semmi köze az életemhez, nincs rá hatással. Neked az a realitás, ami a befolyásolhatón túl van. Nekem meg az, amit befolyásolni tudok. Nem én keresem a nagybetűs Igazságot, és nem a tudomány. Közömbös, hogy van-e vagy mi az. Csak jó tippeket ad, amik működnek, és nekem pont ezek kellenek. Valójában te keresed az abszolútumot, mert úgy tűnik, hiszel benne, elvégre a létére hivatkozol. Úgy tűnik, csalódtál, hogy a saját magad által kreált definíciója nem engedi, hogy elérd, és most jól lehordasz mindenkit, aki nem siránkozik veled.
Igazából az egyetlen kérdés itt, hogy elhiszed-e, hogy a tudomány működik. A kalmárok mérete a tudományos modellen belül zárt kérdés: modell szempontjából egyetlen jó válasz létezik, az, hogy kicsik. Ezzel nem lehet vitatkozni: a tudósok úgy játsszák a saját játékukat, ahogy nekik tetszik, ehhez senkinek semmi köze, és a játékszabályaikból ez következik. Amit tagadhatsz, hogy ez a valóság lenne. Akkor viszont tagadod azt is, hogy a tudomány tud mondani valamit a világról. Ennek eldöntését pedig már mindenkinek saját ízlésére bízom, de ha egyetért, akkor legyen következetes, és ne vigye kórházba a gyerekét, mert az ugye csak önámítás.