kukacos#112
Akar a fene valamiféle biztosan objektív világképet. Én tök jól érzem magam a bőrömben anélkül is, hogy valami abszolútumba kapaszkodnék, jól bírom a bizonytalanságot, és a halál sem izgat túlságosan egyelőre. Viszont speciel például szeretném megérteni, hogyan működik az emberi agy, szeretném lemásolni, hogy dolgozzon helyettem, szeretnék űrhajót építeni, szeretném megtudni, mi volt egymilliárd évvel ezelőtt és mi lesz egymilliárd évvel ezután. Szeretném, ha a gyerekeimnek meleg ruhája lenne, lenne mit enniük holnapután is és nem fulladnának be a szemétbe, egészségesek és lehetőleg boldogok lennének száz év múlva is. Ez valóban axióma, valóban "hit", mellesleg az emberi faj túlnyomó többségének alapállása. A céljaim elérése érdekében muszáj az objektívnek tűnő valósággal foglalkoznom, és annak alakítására, megismerésére egyetlen működő módszert ismerünk. Semelyik vallás, szemlélet, misztikus hit nem adott nekünk számítógépet, űrhajót, antibiotikumokat, nem magyarázta el, mi kering a Szaturnusz körül, pedig engem ezek érdekelnek.
Neked ezek a találmányok és a tapasztalat nem tudás. Az alkalmazása nem tetszik, a megismerésre nincs szükség. A módszerei rosszak. Nem tudok olyan alternatíváról, ami segítene a céljaim elérésében, tőled se fogok ilyenről megtudni bármit is, mert megtagadtad a választ. Talán te meg tudod gyógyítani a gyerekeidet, ha betegek, és nem viszed el őket a kórházba? Ha igen, az nagyszerű, de kétlem hogy ez így lenne. Persze lehet, hogy te olyan vagy, akit ezek a célok nem érdekelnek, nincsen kiről gondoskodj, és az sem érdekel, mi kering a Szaturnusz körül. Mindenesetre megjegyezném, hogy úgy tűnik, használsz számítógépet, éhen se haltál az elmúlt x évben, tehát dolgozol valahol - úgy tűnik, valahogy mégsem sikerült felülemelkedni az emberi mivoltodon minden magasztos hitéleted ellenére. Ha komolyan vennéd magad, nem lennél itt. Ha komolyan beszélnél, nem győzködnéd magad, hogy a tudomány rossz, hanem nem foglalkoznál vele, mert belátnád, hogy a céljaidra merőleges irány. Igazad van, tényleg csak azokat az embereket érinti, akik élni szeretnének ember módjára, és nem azokra, akik igyekeznek a valóságot a saját akaratukhoz hajlítani. Mert többféle szubjektív emberi valóság létezik, de a tudomány pont azzal foglalkozik, ami mindegyikben közös, azaz objektívnek tekinthető. Az alma neked is lefele esik, és nekem is. Téged sem fog óriáskalmár megenni és engem sem.
A másik hozzászólásod nem sok érdemit tartalmaz gunyoros megjegyzéseken kívül. A kalmárokról nyilván lehet speciális elméleteket alkotni. Én elhiszem a szakértőknek, hogy a statiszikai következtetés feltételei teljesülnek, azaz elég sok mintát ismerünk, azok normáleloszlást követnek satöbbi, innen védtem meg a kapott logikai következtetést, miszerint nincsenek óriáskalmárok. Ha a feltételeket támadja valaki, azzal nem tudok vitatkozni, és nem is kell. Mert persze, lehetséges, hogy a kalmárok tetemeiről nincs jó mintavételünk, de akkor annak oka van és a jelenség ugyanúgy leírható: ha valaki elméletet alkot, azt alá kell támasztani ám, mert elméleteket alkotni baromi könnyű. Én is kapásból ki tudok találni harminc olyat, ami alapján vannak óriáskalmárok. Épp elég zűrös dolog van Ockham borotvája nélkül is, foglalkozzon az az általa fabrikált álkérdésekkel, akinek ehhez kedve van. A tudományos párbeszéd alapja a bizonyíték. Anélkül csak olyan, mintha két süket ember kiabálna a sötétben. Bírom, amikor valaki azt hiszi, tudományt csinál, amikor a nyóckerben ülve elméletet alkot a kalmárokról vagy a galaxisokról, és elégedetten vigyorog, mert azt hiszi, hogy valamit most cáfolt vagy bebizonyított. Ez például egy olyan játékszabály, amit sok "gyerek" nem ért.
Tehát jobbat nem tudsz, a kínos kérdéseim kikerülöd, a matematikai következtetést elveted - lehetne belemenni, hogy akkor milyen szinten, ha a statisztika neked csak liturgia, akkor hol a határ? Igaz-e szerinted a gravitáció törvénye? Végig lehetne sakkozni, amíg a végén nyilván kiderülne, hogy magad se gondolod komolyan, amit beszélsz, de nem érdemes, mert a felénél kikerülnéd a válaszadást az eddigiek alapján.