dez#55
A tömény cukorbevitelt ráadásul úgy érzékeli a szervezet, mintha vitaminbevitel történt volna, és csökkenti a vitamindús ételek iránti vágyat... Valahol olvastam, hogy Indiában a kólák betörése erősen növelte az alultáplált gyerekek számát, mert ezt kezdték inni (divatból), és már nem is kívántak mást.
A másik: ezt ma még kevesen tudják, de a szervezet tele van mikroorganizmusokkal. Számszerűleg több mikroorganizmus van bennünk, mint ahágy testi sejtünk van. Főleg a bélben vannak, és segítik és rendben tartják (normális esetben) az emésztést, stb., de máshol is vannak. Hasznosak is, semlegesek is, és persze több-kevesebb káros is. (Az immunrendszer sokszor csak akkor támad, ha valamelyikből túl sok lesz, stb.) Tulajdonképpen életközösségben élünk velük. Nos, a tömény cukor ezt is rossz irányban befolyásolja, mert egyoldalúan és hathatóan táplál nem túl hasznos fajtákat. Egy ideig még hagyja is a szervezet, mert így megszabadulhat a fölös mennyiség jó részétől. Csak kár, hogy ezek a fajok nagy mennyiségben már túl sok káros anyagot termelnek.
A rendszeresen magas vércukorszintnek egyéb káros hatásai is vannak, erről a cukorbetegek tudnának főleg mesélni.