• Epikurosz
    #634
    "Ha ütközik egy atommal,akkor elnyelődik, nem?"

    Kicsi betyár!

    Ma ráálltam a taposógépre, és ilyenkor az a szokásom, hogy feldobom a fülhallgatót, és közben nézem a tévét. 20 perc alatt sok mindent meg lehet tudni azokból a ronda tudománynépszerűsítő égi csatornákból is, még ha a világot nem is lehet megváltani (ahhoz minimum 3 óra kell + töviskoszorú és nekem/neked akkor sem menne).

    Szóval, ha jól emlékszem a Discovery Science-n ment egy film a Naprendszerünkről. Jó újra hallanai olyan dolgokat, hogy a Nap közepében több tízmillió fokos hőmérséklet van, (melyet bár tudtam, de mindig elfelejtem, és talán ha sokat hallom, egyszercsak megragad a fejemben), de amire felkaptam - megint - a fejem:

    - a fotonok kb. 8 perc alatt jutnak el a Nap felszínétől a Földig; DE!!!
    - a Nap belsejéből a Nap felszínéig TÖBB MILLIÓ ÉV alatt jutnak ki!!!!
    BUMMMM!
    A tudós (szeretem ezt a szót :-) még hozzátette, hogy a fényebesség ugyan fénysebesség (de szerintem azért a plazmában mégsem 300k km/s), de annyit ütköznek, cikáznak ide-oda, hogy többmillió évbe telik, míg kijutnak a Nap felszínére. A fotonok.

    Most azt nem vitatom, hogy az intergalaktikus térben nincs sem plazma, sem sűrű gázok, de az viszont tény, hogy a közbenső galaxisok mellett elhaladó fény meggörbül (lencsehatás), tehát nagyobb utat tesz meg, mintha egyenesen haladna, a másik pedig az, hogy abban igazad van, hogy ha ütközik egy - MOST NAGYON FIGYELJ! - tömeggel rendelkező részecskével elnyelődik, de épp itt van a kutya elásva, hogy szerintem a sötét anyaggal, azaz neutrínókkal ütközik, amelyeknek nincs tömege, és így nincs elnyelés sem csak lassulás, amelyet mi vöröseltolódásként értelmezünk.

    No, kíváncsian várom, mit lép erre Bíró Andris.
    Biztos, hogy csípőből fog cáfolni. :-)