• BiroAndras
    "Nézd, nekem az a bajom, hogy a fotonsugár (elektromágneses tér) elgörbüléséből azt a következtetést vonják le, hogy a tér is elgörbül.
    Érdekes módon, ha egy mágnes közelében mondjuk 50 km/h-val elhaladó ferromágneses mozgó jármú útvonala kicsit módosul, "elgörbül", ebből még nem vonják le azt a messzemenő következtetést, hogy a tér elgörbül."

A rel. elm. nem ennek a jelenségnek magyarázatára született. Az alapot a fénysebesség állandósága és a vonatkoztatási rendszerek ekvivalenciája jelenti. Matematikai formában ezt a Lorentz tranzformáció írja le, amit még az is megerősít, hogy a Maxwell egyenletekből is levezethető. A Lorentz trafóból meg már kijön az összes relativisztikus effektus. Ezt az elgondolást vitte tovább Einstein úgy, hogy a gyorsulást, és a gravitációt is hozzávette az elmélethez. És ezt sikerül tisztán elméleti úton megtennie! Olvastam a gondolatmenetét (be is linkeltem lentebb). Hihetetlen, hogy mennyire egyszerű az egész, gimnáziumi szintű matek, és egy kis képzelőerő elég e megértéséhez.
    Miután megvolt az elmélet, jött az ellenőrzés. Előre megjósolta az általad említett elhajlást (ami azért lényeges, mert a klasszikus fizikától eltérő eredményt jósolt, és igaza lett). Valamint az elméletből pontosan kijött a Merkúr pályájának eltérése a klasszikus fizika által jósolttól. Továbbá megjósolta a gravitációs hullámok létezését, amit a közelmúltban sikerült csillagászati megfigyeléssel igazolni.
    A spec.rel. jóslatait pedig sokkal egyszerűbb igazolni, pl. részecskegyorsítókban.

"A foton az elektromágneses tér hordozója, elgörbülése ennek a térnek az elgörbülését mutatja, legfeljebb."

Legalább, nem legfeljebb. Ha a fény görbül, az uyganúgy lehet a tér görbülésének az eredméyne is. Viszont nincs olyan modell, ami csak az elektromágneses tér görbülését írná elő. És valószínűleg nem is lehet, hiszen a feltevések szerint egyetlen alapvető erő különféle megnyílvánulásait látjuk (az elektromágneses és a gyenge nukleáris kölcsönhatások azonosságát már bizonyították is).

"A fizikai, háromdimenziós tér görbülete legfeljebb akkor lenne igazolható, ha a graviton oályamódosulását tudnánk megfigyelni, vagyis a gravitációs hullámok elgörbülését."

A gravitációs hullámok maguk is térgörbületek, így nincs értelme annak, amit mondassz.

"Mint tudjuk, a gravitont még nem tudtuk érzékelni, a gravitációnak is legfeljebb az erősségét tudjuk mérni (g), erővonalait nem."

Az erővonal segédfogalom, csak szemléltetésre való. A számításoknál mezőket használnak (ami azt jelenti, hogy a tér minden pontjához egy irány és egy erősség van rendelve). Ezt remekül ki lehet mérni, akár egy egyszerű ingával és egy órával.

"És ha meg is tudnánk mérni ezeket az erővonalakat, vektorokat, még akkor sem beszélhetünk a tér görbületéről, hisz a 3D-s tér nem = gravitációs térrel, legalábbis szerintem. (Miért is hagynánk ki belőle az elektromágneses teret, vagy a gyenge+erős kölcsönhatásokat közvetítő teret? Meg esetleg más, egyelőre ismeretlen tereket.)"

Ezt nem egészen Értem.