• Epikurosz
    No, egyvégtében elolvastam, de kicsit kiábrándított, mint Hawking könyvei általában. Túl sok a fantázia, kevés a "kézzelfogható" tény.
    Mondjuk, a 78. oldalon elégedetten olvastam egy olyan fejezetcímet, hogy: A feketye lyuk robbanása
    Puff neki!
    Különben szándékosan nem használtam idézőjelet, mert a könyvben sincs.
    Hát, mit nem mondjak, még soha nem olvastam fekete lyuk robbanásról, csak pár héttel ezelőtt feldobtam itt a fórumon (bele is csimpaszkodott aztán lola és mrzed000 keményen :-)), tehát ez nekem nem új.
    Úgy néz ki, hogy a szellemnek van egy működési módja, és ugyanarra többen is rájönnek, függetlenül akár a tudományos apparátustól is. A bizonyítás persze más tészta.

Stephen Hawking írásában egyébként egyéb kifogásolnivalóm is van:

A fekete likakról úgy beszél, mint ahol a tér gömb alakban begörbül. ez ugye extrém esete a fénysugár eltérítésének. Azt már tudjuk, hogy távoli galaxisok fénye, ha áthalad egy közelebbi csillag mellett, elgörbül. Lencsehatás stb.
    Napfogyikor is megfigyelték a jelenséget.
    Tessék figyuzni, most mondom a lényeget:
    Ez nem térgörbület, uraim! Eccerűen arról van szó, hogy az ELEKTROMÁGNESES MEZŐ görbül el, extrém esetben egy gömb felületén felcsavarodik, de NEM A TÉR!
    A tér maga, köszöni szépen, jól van.
    Persze, lehet nekem jönni azzal, hogy a tér, mint olyan, önmagában létezik-e vagy sem?
    A tér nem fizikai fogalom, kérem szépen, hanem metafizikai fogalom. Semmi köze az anyaghoz. Egyszerűen egy elméleti keret, amelybe a világegyetemet belepakoljuk, mi emberek, szóval egy elvont fogalom, amely az anyagi világban nem is létezik, tehát nem is görbülhet el.
    És, ha elméletről beszélünk, akkor ott már nem az anyagi világ törvényei a mérvadók, hanem a logikáé, vagy a racionális szellemvilágé. (Persze ott van emellett az irracionális szellemvilág is, de az - határozatlansági elv, káosz elméletek stb. ellenére - a valós világ magyarázatára nem alkalmas.)
    No, erre pihenek egy kicsit.
    (Jött az ápolónó, ha úgy tetszik. )