BiroAndras#182
"Hát, hol is állították ezt: BBC dokumentumfilm, Discovery dokumentumfilm (az egész story le volt adva, ahol elmondát a résztvevők, hogy hogyan jöttek rá és bizonyították, hogy SBH van a galaxisok középpontjában), RTL dokumentumfilm"
Ezekről még nem volt itt szó. Én nem is láttam őket. Szóval nem tudom, hogy mit láttál, és hogy esetleg mit értettél félre.
"Ezt miből szűrted le? Mivel anyag elhagyja a SBH-t, tehát az idősebb galaxisok nagyobbak lennének (vagy több anyag lenne a karokban)"
Én is ezt akartam mondadni, csak rosszul fogalmaztam. Szóval: A távoli galaxisoknak régebbi állapotát látjuk, vagyis kisebbnek kell lennük nagyobb központi feketelyukkal. És a spirálgalaxisok aránya nem lehet kisebb.
A valóságban viszont ez nem így van. A távoli galaxisok is hasonló összetételűek és méretűek. És kevesebb a spirálgalaxis.
"A karokban lévő anyagoknak gyorsulva kellene zuhanni a középpont felé"
Nem, mert a mostanra megmaradt anyag nagyrészt körpályán mozog. A feketelyuk közelében levő sűrűbb anyag viszont szépen belehullik, mert az ütközések lelassítják.
"- kiindulva egy ködből, mi magyarázza, hogy a teljes ködöt beszívja a SBH, miért nem marad a karokon (és a grav. befolyáson) kívül is egy gyűrű pl?"
Az nagyjából egyenletes kezdeti eloszlás miatt nem jöhet létre éles határ.
"- Hogyan is alakultak ki azok a karok? A lefolyó/hurrikán péda azért nem biztos, hogy jó"
A spirál szerkezet nem az összehúzódás következménye, ezt félreértetted szerintem.
Nem tudom, hogy mi az aktuális elmélet a spirálkarokról, de az biztos, hogy ha 2 galaxis elég közel halad el egymás mellett, akkor a grav. kölcsönhatás elég a karok kialakulásához (ezt szimulációkkal igazolták).