A munka, a munka, sajna nincs annyi időm, hogy a 10 egymás utáni hozzászólásra egyessével válaszoljak, szóval próbálom egybe összefogni
a galaxisokban keringő csillagok radiális sebessége közel nulla, és nem konstans a centrumból kifelé haladva, ahogy azt az "elméleted" jósolja:
Utánanéztem a témának, és a következő információkat találtam:
más galaxisokban ennek vizsgálatára nem találtam utalást
saját galaxisunkban a nap radiális mozgását figyelték, és arra a következtetésre jutottak, hogy "közel" orbitális pályán van a SBH körül (illetve még basic progit is találtam ami számolja a radiális sebességét :))
Ha ezt összevetjük azzal az információval, hogy a napunk kb 26 (vagy 32, vag 36 ne kövezzetek meg :)) alkalommal ment körbe a SBH körül, akkor azért felmerül 1-2 kérdés.
A naprendszerünk eléggé a külső régiójában van az egyik karnak (4-5/7-e felé lehet talán, aki tudja, írja le), tehát ha a becsavarunk egy ködöt elméletet nézzük (ahol folyamatosan zuhan az anyag a középpont felé), akkor bizony éppenhogy gyorsulva kellene a napunknak és a kar összes napjának zuhannia a Sag. A felé. De nem. (gravitációs ár-apály elmélet szerint a tér görbülete nem egyenletes a SBH forgása miatt, és ez okozza a karosodást, itt természetesen egyértelmű, hogy nem gyorsulva zuhan a SBH felé, tehát azt nem cáfolja)
Az, hogy közel orbit a nap a SBH körül hol igazolja az állításomat? Állításom szertint ez alatt a 26 kör alatt érte el ezt a magasságot (távolságot) a SBH-tól, tehát egy kör alatt ennek a 26.000 fényév távolságnak az 1/26-odát tette meg (1000 fényév/SBHév). Egy kör 225 millió év a SBH körül, tehát (a hangya szemszögéből nézve a föld bizony lapos) annyi idő óta amióta figyeljük a nap mozgását lényegében mérhetetlenül kis távolságot tett meg a SBH középpontjától távolodva 1 év alatt: 1000 fényév/225 millió év = 1/225000 fényév/év; 1 fényév = 9460500000000 km => 37842000 km/év a nap távolodása a SBH-tól
A nap átmérője: 2x697000 Km, tehát kb 27,15 napnyit távolodik egy földi év szerint a nap a SBH-tól
Ez mekkora is galaktikus viszonylatban? 1 év alatt ez 4,44*10^-6%-al növeli a nap-SBH távolságot, tehát egy év múlva a távolság az eredeti 1,0000000444 szerese lehet (egy nem is látott, és nem is pontosan behatárolható objektumhoz képest)
(persze a számítás rossz, mert állandó sebességű távolodást feltételez egyre csökkenő lassítás helyett -ahol még jóval kisebb eltávolodás jönne ki egy évre-, de szemléltetőnek jó, mert most nincs kedvem leintegrálni a SBH grav. terének erejét 26*225 millió évre)