2003 márciusában volt egy "Élesben" c. műsor a magyart királyi 1-es televízión. Élő műsor volt, ahova mint fővendég voltem meghívva. A műsor alapkérdése akkor az volt, hogy: "Miért érdemes a netről tölteni a zenét, minthogy megvásárolnánk?" - rendkívül egyszerű, szerintem mindenki tudja a választ. Abban szerepben voltam, mint kalóz, aki másolja a CD-ket. (volt rendőrségi ügyem is ebből kifolyólag, de az 2000-ben lezárult).
Akkor faggattak arról, hogy mennyi az előállítási költsége egy másolt CD-nek olyan formába, hogy hasonlítson az eredetire. Akkor kb 500HUF-ból kihoztam volna. A következő kérdés az volt, hogy milyen mennyiségben állíto(tta)m elő ezt, mire a válaszom az volt, hogy én kis mennyiséggel dolgoztam: napi 30-40 album és válogatott maxik. A harmadik kérdés pedig az volt, hogy ebből mennyi a magyar: - 0%, értsd: NULLA SZÁZALÉK. Persze jött rá az aduász kérdés, hogy miért, mire én: MERT NEM TUDNAK MINŐSÉGET ELŐÁLLÍTANI. Kicsit durva megfogalmazás, de valóban ez van... Sajnálom őket, hogy szenvednek és nem tudnak ehető slágereket készíteni. Sokukból igen elenyésző % az, aki fel tud mutatni valamit.
A műsorban szerepelt Dopeman is, aki már akkor rámutatott arra, hogy talán a kiadókat is meg kellene nézni közelebbről, hogy MENYIT ADNAK EL, ill. MENYIT NYULNAK LE A ZENÉSZEKRŐL... merthogy ezek a kérdések a mai napig nem tisztázottak. Volt szó arról is, hogy pl egy albumot adhatnának 2000HUF-os áron és megvenné a nép több százaléka is... mert most kb 4000 alatt alig találunk vmit. Ésmég: pl ajándékot is lehetne csomagolni mellé. Pólót, posztert, akármit, csak eladható és figyelemfelkeltő legyen.
A műsorban meghívott volt még sok-sok zenekar frontembere is, akik viszont az volt az ötletük, hogy szerverekre kellene feltolni a zenei anyagot és a userek pedig számonként fizethetnének érte. Persze a kiadó ez ellen máris ágált - vajon miért??
Nagy valószínűség szerint előbb-utóbb ide fognak kilyukadni, ha a kiadók nem a saját zsebeiket akarják megtömni...
A másik érdekesség pedig: azok a 'zenészek', akik külföldre dolgoznak, ők miért szarják le nagy ívben azt, hogy másolják a zenéiket avagy sem?? Mert valszeg külföldiában jobban megbecsülik a zenészt és csak mosolyognak azon, hogy itthon mi folyik...
A műsor VHS-en megvan, ha valakit érdekel, felrakom szerverre DiVX formában...