• [NST]Cifu
    #81
    Ne aggódj, ha ez megnyugtat, mint fizikushallgató ebbe az irányba szeretnék továbbmenni, úgyhogy majd próbálom felgyorsítani a folyamatokat :)

    Akkor innen is drukkolunk és támogatunk a sikeresen munkában! :)

    És az űrlifttel mi lett?
    A wikipedián írták, hogy 20 millió gramm nanocső kell, és 1 gramm 100$ volt 2004 elején, mára már biztosan olcsóbb.
    Most 2 milliárd $-on vacakolnának, mikor olyan olcsó lehet az űrbe juttatás, mint semmi mással?


    A probléma csak az, hogy a nanocső kevés. Kell egy pár kilométer magas indítóállomás (de célszerű min. 15km-el számolni), ahonnan úgy lehet "felindítani" a kábelt, hogy az ne legyen kitéve a nagyobb légköri turbolenciáknak. Ez az épület szintén belekerülne pár(tíz) milliárd dollárba, ráadásul leginkább az egyenlítő környékén lenne célszerű felépíteni. Jelenleg pedig senki sem hajlandó ennyit beleinvesztálni, noha több okból is jó üzlet lehetne (egyfelől a nagy volumenű megrendelés fellendítheti a nanocső kutatást és gyártást, másfelől ahogy most kinéz, még 20 év múlva is mindent tarolni lehetne a piacon 1-2.000$/kg-os feljutattási áron, és hosszú távon a megtérüléssel aligha lenne gond...).

    Megint csak a szupravezető mágneses terében lebegtetett lendkereket tudom felhozni. Jó erős külső borítással.

    Talán hosszú távon megfelelő megoldás lenne (bevallom ehhez a témához gyenge vagyok, szóval vitatkozni érdemben esélyem sincs :)), de mégis milyen tömegű és kiterjedésű lenne ez az eszköz? Mennyi időre lenne szükség a megépítésére?