• NEXUS6
    #64
    Igazad van, de ilyen teljesen autonóm környezetre nem lenne szükség.
    Nem Ádámot és Évát kellene a Marsra küldeni egy kőbaltával, hogy építsenek civilizációt isten kedve szerint.
    Elég lenne pl ha a Hold és a Mars nyújtotta környezet ismeretéből kiindulva minimálisra redukálnánk az utánpótláshoz szükséges anyagmennyiség tömegét.
    Pl azért az Antarktiszon is vannak kutatóállomások, akár több hónapra is magukra hagyva. Persze lényegesen nehezebb lenne ugye úgy ellátni ezeket, ha a finnyás kutatók nem elégednének meg a hólével és csak palackos ásványvizet akarnának fogyasztani.;)
    Pl Oxigén szinte minden kőzetben van. Energiával kinyerhető az is. A hidrogén a szén is gyakori elemek. A növények/baktériumok meg ideális nagymolekulás vegyület szintetizálók, ráadásul szélsőséges körülmények között is működnek. stb
    Már az ISS-en is van egy csomó olyan technológia, ami 1-2 tényező esetén minimális anyagutánpótlás melett biztosítja a létfeltételek fenntartását.

    Én azt látom, hogy végre eldöntötték, hogy milyen szállítási technológiát választanak. Csak éppen ez más kérdések mögött másodlagos szempont. Azt hogy ezekkel az eszközökkel mit és milyen mennyiségben akarunk szállítani, még mindíg nem tudjuk.

    Bár az szerintem is kijelenthető, hogy egy pár 10 négyzetméteres, pár főt befogadó Holdbéli kis kutatóállomáson értelmes mennyiségben anyagok (építő/üzemanyag/étel/vize stb) nem állíthatók elő! Márpedig ez a szállító technológia úgy tűnik csak egy ilyen kis állomás ellátására alkalmas.