• NEXUS6
    #56
    A hétfőn ismertetett részletek fényében én úgy látom, nincs itt szó semmilyen "Alfaholdbázis" szerű önellátó, sőt üzemanyagot is termelni tudó Hold kolóniáról.

    Ez a reanimált Apolló program szerintem ua költséggel is csak arra lesz képes, mint a 40 évvel ezelötti! Évi 1-2 max 5-6 Hold utazás.
    Egy ipari méretekben dolgozó a Mars jármű feltöltésére készített űzemanyag előállító berendezés kifejlesztése odatelepítése a rendelkezésre álló forrásokból szerintem nem lehetséges, és nem hiszem hogy ezek a költségek tartalmaznak ilyesmit.
    A gond ráadásul az ezzel is mint minden államilag finanszírozott üripari tevékenységgel, hogy eszméletlen drágán megteremtenek egy drága ipari kapacitást, amit csak egyszer/kétszer használnak.
    Ha a cél a valóban rendszeres kolonizálásra alkalmas Hold/Mars szállító kapcitás lenne, az egyrészt sokkal nagyobb tőkét igényel mint 100 milliárd pezó. Másrészt hhosszú távon viszont sokkal alacsonyabb szállítási küöltséget jelentene.

    Ez a terv egy DEMO. Ugyan olyan mint az Apollo program, azt se bírta volna el az amerikai gazdaság ha rendszeres utazásra használják.

    Olcsó hatékony ipari méretű berendezésekre van szükség, nem ilyen eszméletlen drága játékszerekre!

    Az egésznek a kulcsa hogy a földkörüli pályára mennyiért leszünk képesek a terhet feljuttatni. Az STS rendszer marha drága volt (monnyuk főleg az ürrepülőgép miatt). Ha a részegységeit használják sem várható nagyságrendi költségcsökkenés, szerintem!