• Epikurosz
  #127
  Ezek az alternatív technológiák legfeljebb olcsó kis projektekbe valók, kísérletezésre.
  A napelemek is nevetségesek.
  Greenpeace meg más hülye környivédők ide vagy oda, tudomásul kell venni, hogy a Naprendszer feltárása HATÉKONYAN a következő ötven évben csak atomenergiát használó űrhajókkal lehetséges.

  Abban telejs mértékben egyetértek, hogy specializálódni kellene, na nem úgy hogy mi magyarok csak pille palackokat gyártunk sugárzármérésre, hanem pld. a következőképpen:

  - a kínaiak kapjáka Vénuszt, úgyis szeretik a vöröset,
  - a japánok kapják a Merkurt
  - az amcsiké és a maygaroké lesz a Mars,
  - a franciáké legyen a Hold (mert úgyis holdkórosok) stb. :-))

  A technológiában lehetne együttműködni, de a finanszírozást mindegyik állam maga oldaná meg.

  Az ISS bukásának oka szerintem, mint már elmondtam 1x, az, hogy Amerika nem akar közösködni. Mivel az űrkutatásnak kb. 40%-a katonai vonzatú, meg is lehet őket érteni.
  Hogyan közösködnének pld. a kínaiakkal, akik még atomfegyver alkalmazását sem zárták ki, ha konfliktusra kerülne sor (mondjuk Tajvan miatt)?

  Amerika rájött arra, hogy hatékonyan egyedül tud előrehaladni. Ebben nincs semmi kivetnivaló, a Holdra sem nemzetközi együttműködésben jutottak fel röpke 10 év alatt!!

  Ami minket európaiakat illeti, nehezeb dolgunk van, mint az amcsiknak de rá kellene állni néhány megvalósítható és gyors projektre:
  - a Hold tanulmányozása, esetleges hasznosítása egyértelmű;
  - a Nap tanulmányozása szükségszerű;
  - az üstökösök, aszteroidák tanulmányozása létfontosságú;
  - a Mars tanulmányozása presztizskérdés, de egyben a jövő szempontjából nagyon fontos
  - emellett be kellene vállani egy ambíció projektet. Stílusosan a Jupiter holdja, az Európa holdja minket illet, az amcsik nyűglődjenek csak a szurkos Titánnal.
  Nekünk atomenergiát használó szondát kell sürgősen küldeni az Európára, amely átfúrja magát a ajégpáncélon, és bekukucskál az alatta lévő vízóceánba. Atomenergia nélkül ez nem megy, de azzal viszont nagyon.

  Na, ugye milyen jól leosztotttam én a kártyákat? :-)

  Hoppá!
  Mi magyarok, elsősorban a Holdra és a Marsra kell, hogy koncentráljunk, persze besegítve az Európa-tervbe (Széchenyi-terv mellett ez is elmegy).
  2050 előtt magyar űrhajót akarok látni a Marson!

  Ki tart velem?