A NASA az ember vezette űrutazás jövőjéről
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Oroszország költségvetési TÖBBLETE (ugye milyen furcsa ilyenrõl hallani, amikor nekünk pld. állandóan deficitünk van), az idén kb. 7%-os lesz. Köszönhetõen annak, hogy nõttek az olajbevételek, és a pénzeket külföldre kilopó oligarchákat (olyanokat, mint Hodorkovszkij) sikerült kikapcsolni. Szóval lesz több pénz az orosz embereknek vodkára és kolbászra, de jut valamennyi az ûrprogramokra is. Ilyenekre például...
Én ennek nagyon örülök, mert már azt hittem csak a NASA-ra kell szorítkoznunk.
Kara kánként folytatom tanításom.
Mondjuk a rakétaipar azért egy olyan terület, ahol - a fenti állításomnak ellentmondva - nincs igazi piaci verseny. A résztvevõk körét eleve behatárolja az, hogy robbanószerekrõl, tehát katonai eszközökrõl van szó, és - anélkül, hogy pontosan ismerném az amerikai mechanizmust - erre a piacra nem lehet csak úgy besétálni. Ha neked, mint magánembernek, lenne egy bõdületesen nagy ötleted, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy eladod valamelyik nagy cégnek. Nem másért, de a kísérletek elvégzését úgy sem tudnád megoldani, és ezen a területen egybõl mûködõ csodák nincsenek.
Arról van szó, hogy elektromágneses térrel ritkítják a levegõt a jármû elõtt. De ez tisztán elmélet egyelõre. Szerintem volt errõl cikk az SG-n is.
Tény, hogy az USA sok rákfenével küzd, de magában hordozza az öngyógyítás lehetõségét. Ezzel szemben az USA-val szembenálló rezsimek totalitáriusok, nem tûrnek meg más életfelfogást, mint amelyet õk hirdetnek.
Van különbség.
Amit USA gerjeszt?
Sajnos a fegyverkereskedelem ma nagyobb üzlet, mint az ûrkutatás...
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Csupa fül vagyok. :-)
Találkozzunk holnap délben, megbeszéljük a tervet, és összedobjuk. 😊
Van rá felesleges harminc rugóm. 😄
Erre igényelünk még párszázmillió állami támogatást. 😉
Bár lehet, hogyha féreglyukkal próbálkoznánk, az egyszerûbb lenne. 😄
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
De van olyan meghajtás, ami jelentõsen csökkenti a légellenállást is, de szerintem az nem a te súlycsoportod.
Van valahol egy elméleti határ, aminél az adott meghajtásnál nem lehet kisebbet építeni.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Államilag persze ez 10E6-7x annyiba kerül, mintha mindent magunk csinálnánk.
Ha mindent állami cégek csinálnának, sokkal olcsóbb lenne.
Mit esznek majd akkor az ûrhajósok?
A napelemek is nevetségesek.
Greenpeace meg más hülye környivédõk ide vagy oda, tudomásul kell venni, hogy a Naprendszer feltárása HATÉKONYAN a következõ ötven évben csak atomenergiát használó ûrhajókkal lehetséges.
Abban telejs mértékben egyetértek, hogy specializálódni kellene, na nem úgy hogy mi magyarok csak pille palackokat gyártunk sugárzármérésre, hanem pld. a következõképpen:
- a kínaiak kapjáka Vénuszt, úgyis szeretik a vöröset,
- a japánok kapják a Merkurt
- az amcsiké és a maygaroké lesz a Mars,
- a franciáké legyen a Hold (mert úgyis holdkórosok) stb. :-))
A technológiában lehetne együttmûködni, de a finanszírozást mindegyik állam maga oldaná meg.
Az ISS bukásának oka szerintem, mint már elmondtam 1x, az, hogy Amerika nem akar közösködni. Mivel az ûrkutatásnak kb. 40%-a katonai vonzatú, meg is lehet õket érteni.
Hogyan közösködnének pld. a kínaiakkal, akik még atomfegyver alkalmazását sem zárták ki, ha konfliktusra kerülne sor (mondjuk Tajvan miatt)?
Amerika rájött arra, hogy hatékonyan egyedül tud elõrehaladni. Ebben nincs semmi kivetnivaló, a Holdra sem nemzetközi együttmûködésben jutottak fel röpke 10 év alatt!!
Ami minket európaiakat illeti, nehezeb dolgunk van, mint az amcsiknak de rá kellene állni néhány megvalósítható és gyors projektre:
- a Hold tanulmányozása, esetleges hasznosítása egyértelmû;
- a Nap tanulmányozása szükségszerû;
- az üstökösök, aszteroidák tanulmányozása létfontosságú;
- a Mars tanulmányozása presztizskérdés, de egyben a jövõ szempontjából nagyon fontos
- emellett be kellene vállani egy ambíció projektet. Stílusosan a Jupiter holdja, az Európa holdja minket illet, az amcsik nyûglõdjenek csak a szurkos Titánnal.
Nekünk atomenergiát használó szondát kell sürgõsen küldeni az Európára, amely átfúrja magát a ajégpáncélon, és bekukucskál az alatta lévõ vízóceánba. Atomenergia nélkül ez nem megy, de azzal viszont nagyon.
Na, ugye milyen jól leosztotttam én a kártyákat? :-)
Hoppá!
Mi magyarok, elsõsorban a Holdra és a Marsra kell, hogy koncentráljunk, persze besegítve az Európa-tervbe (Széchenyi-terv mellett ez is elmegy).
2050 elõtt magyar ûrhajót akarok látni a Marson!
Ki tart velem?
Ott virít a NASA's NEW SPACESHIP.
Hát, eléggé érdekes, két akkora rakétát használnak egy küldetéshez, mint a Saturn-V volt, és az pedig nem az olcsóságáról volt híres, pedig az alja nem is hidrogénnel, hanem kerozinnal ment.
semmi alapvetõ
Mivel semmialavetõ újítás nem történt az ûrbe kijutás módjára ( még mindig rakétahajtás a nyerõ) akkor rakjanak össze a nemzetközi ûrbázison 1 bazi nagy Marsi ûrhajót, akár behasználhatnák az ISS már fennt levõ moduljait is, képezzenek ki egypár jógit, akik sokat tudnak aludni, és bírják a megpróbáltatásokat (kevés kaja, kevés mozgás, sok tudományos mefigyelés 😊 ) Aztán irány a Mars!
Ha nem lennének politikussá állatiasodott emberszabásúak,ilyen egyszerû lenne.
Mellékesen szólva: 3 viszonylag nagyobb mûtétem volt eddig (a tyúkszem kivételét nem számítom ide).
Ebbõl egyszer voltam altatva, kétszer ébren végezték el a beavatkozást.
Az egyiknél szószerint féltem, hogy az a hülye sebész elbaltáz vmit.
Azóta nagyon várom a robotsebész megjelenését, amely tutti munkát végez, nem kell félni, hogy benned felejti az ollót. Én vhogy a gépekben jobban kezdtem bízni, mint az emberekben.
Az ISS-nek az a baja, hogy I, vagyis nemzetközi.
Amerika, miután elmúlt a hidegháború utáni közeledés mámora, inkább egyéni terveket szeretne megvalósítani, nem akar közösködni.
Talán, vki elmondta nekik a magyar (fõleg Erdélyben ismert) közmondást: "Közös lónak túrós a háta."
Majd meglátjuk, hogy mire lesznek képesek önerõbõl. Talán hatékonyabb lesz a munka.
Szerintetek megérné mondjuk vasat bányászni valami aszteroidán??
Csak akkor van értelme ûrbéli üzemeknek, ha kb akkora az ûrhajóforgalom, mint mondjuk Colombus idejében a tengeri hajóforgalom..
Amikor már eseményszámba megy, ha a Földrõl indítanak ûrhajót, mert a zûrhajók nagyrészét már a zûrben szerelik össze
Mindíg lesznek olyanok akik önként vállalják az átlagosnál nagyob veszélyt.
Fölösleges valami rosszul értelmezett humanizmusból visszatartani õket!
Nem hódításról van szó, legalább is nem katonai értelemben, hanem inkább az ismeretlennel a félelmekkel való szembenézéssrõl, ez az emberi lét értelme.
Ülni és csak várni amíg az ûrutazás "megfelelõen?" biztonságos lesz, és csak nézni a robotok által közvetített képeket csak annyira értelmes dolog, mint mást nézni ahogy játszik a számítógéppel.
Az emberi élet lényege hogy OTT legyünk!
Nem azért mert valami tudományos értelme van, hanem mert egyénileg van értelme.
Columbus nem azért ment az Új világba mert neki vagy a megbízójának ez anyagilag megérte (bár ez is indok volt), de a fõ ok mert hogy el KELLETT mennie!
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Az lenne jó, ha fúziós reaktorból lehetne picit(értsd: hátizsák méretût) készíteni.
Majd ha lesz egy nagy, akkor majd utána meglátjuk 😊
Csak az a baj vele, hogy semmivel sem kell a mágneses térhez kevesebb áram, sõt inkább több kell hozzá, mert nagyobb Lorentz erõnek kell hatnia a részecskékre, igaz kisebb térben nagyobb az indukció azonos áramnál, de itt még a fluktuációk sem lehetnek nagyon nagyok.
Ha ezt sikerülne megcsinálni, az lenne a XXI. sz elsõ felében a tudomány csodája.
Hosszú távon ez el fog múlni. Pl. egy fúziós reaktor, vagy akár csak egy hagyományos fissziós az ûrben is vígan elvan, tehát energiában nics hiány. Jelenleg az egyetlen ok, amiért nem nincs még szálloda az ûrben az az, hogy 20.000$/kg a feljutás költsége. Amint ez lemegy 20-ra már mehetünk is.
Az ember, a Hódító, aki megy, és benépesíti a Galaxist... szokásos felállás. Nem, nem hiszem, hogy egyelõre ez a fõ célunk. Errõl a hódítás dologról meg le kellene szokni. A Földön se hoztunk ki mindent magunkból. Ez egy akkora ugrás, amire egyelõre nem vagyunk felkészülve, és sokkal többet veszíthetünk azzal, hogy nekivágunk és csalódunk, mint ha óvatosan lépegetnénk elõre. "Odakint" mások a körülmények, mint eddig, az ember és technikája egyelõre túl törékeny hozzá, én is ezt mondom, olvasd el a lenti hozzászólásokat. Más keresnivalónk is van ott, nem csak az, hogy Amerika után a Holdon is marakodjunk. Rengeteg megoldatlan tudományos kérdés van odakint, amelyek önmagukban is érdekesek. Még ha mindent tudnánk is a Naprendszer keletkezésérõl és jelenlegi állapotáról, akkor is építhetnénk óriási ûrtávcsöveket, kereshetünk életet a Naprendszerben és azon túl.
Az ûr az automatákra is veszélyes hely, de "õk" jóval alkalmasabbak az ilyen kietlen pusztaságban történõ kóborlásra, mint az ember. Ráadásul veszélytelen is. De mindez persze csak a közeljövõre igaz.
Az ûr sajnos elég barátságtalan és a legüresebb földi pusztaságnál is szikárabb hely. Nincsenek szállodák, 100 kmenként benzinkutak, de még levegõ sem. Ez a szitu nem csak az emberre de az autómatákra is épp olyan veszélyes. Jó pár nagy értékû szonda veszett már oda, akár egy évtizedes fejlesztést magával vive, ha nincs szerviz azok se javitják meg magukat.
Az ûr nem tolerálja az összetett sérülékeny dolgokat. Az ûrben valószinúleg mindig is sokkal primitivebb körülmények között kell majd élnünk, mert nem lehet azt a nagy anyag és energia igényû infrastruktúrát az emberek és eszközök mögé állitani, mint itt a Földön. (csak egy kenyérpiritó többet fogyaszt mint egy átlagos szonda!!!!)
Az ember meg ha bizonyos feltételeket biztositanak, még is csak megbizhatóbb mint az eszközeink többsége.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
1. Ezek a szerelgetõs küldetések STS-sel történtek, és ezért épp az emberre építenek. Az elv az, hogy lássuk el az embereket szerszámokkal, és végezzék el õk a munkát. Ha automata küldetés lett volna, akkor az automatának kellett volna ugyanezt csinálnia. Lehet hinni/nem hinni abban, hogy ugyanolyan ügyesen csinálta volna. Mindenesetre arról, hogy a NASA is robotos javítgatásokon gondolkodik, úgy látszik, hogy õk nem tartják lehetetlennek, és azért õk sokkal jobban értenek hozzá, mint Te vagy én.
2. Elolvastam a Solar Max történetét (http://www.spacenet.on.ca/stories/robotics/solarmax/): az emberek a javítgatás során a kapkodással elsõsorban rontottak az esélyeken, és a végén pedig az automata karral elkapták a szondát, miután azt a földi irányítás többé-kevésbé stabilizálta. Egyetlen olyan pontot nem látok ebben, amit ne tudott volna egy automata éppolyan jól vagy még jobban megoldani, mint egy ember, sem olyat, ahol az ember jelenléte döntötte el a sikert. Azért kellett hozzá az ember, mert a kart eleve úgy tervezték, hogy ember vezérelje. Egy robotos küldetésnél akár a Földön levõ irányítóközpont is épp olyan jól elvezérelgethette volna a robot karját. A különbség az volt, hogy az ûrhajósok 500 millió dollárért a kartól tíz méterre, és nem ezer kilométerre ültek.
3. A szerelõs küldetésekben több az elõre nem látható körülmény, tehát az biztos, hogy az emberi intelligencia jelentõs elõnyt jelent a gépivel szemben nem várt helyzetekben (egyelõre). Ugyanakkor az intelligencia szüksége erõsen vitatható akár ezekben a küldikben is, így az is, hogy ezért megéri-e az emberes ûrrepülés. Ennek oka az, hogy sose küldenének fel egy emberes szerelõs küldetést, ha nem tudják pontosan, hogy 1. mi a probléma, 2. hogy kell azt rendberakni. Egyébként nagyon könnyen elõfordulhatna, hogy az ûrhajósok odajutnak, de nem tudnák megoldani a problémát megfelelõ felszerelés/pótalkatrész hiányában. Innentõl a küldetés épp olyan jól tervezhetõ egy robot számára, mint az emberek számára.
4. Mennyiben indokolja a javítgató küldetések sikere az emberek Mars körüli ûrrepülését? Szerintem semennyiben. Ég és föld a kettõ.
Ilyen például a Hubble szervizelése. Persze most, hogy berezelt a NASA, felvetõdött egy robottal végzett karbantartás lehetõsége is, de nem hiszem, hogy ez robottal megoldható olyan rugalmasan, mint emberrel. Mennyibe kerülne egy ilyen robot kifejlesztése? Tudom, egy emberes szervizelés 500 millió dollár. Mennyi idõt vesztegetnének el a kifejlesztésével?
Vagy ilyen feladat volt a Solar Max megjavítása. Olyan elõre nem látható nehézségek léptek fel a javítás során, ami addig pédátlan intézkedéseket követelt, helyben rögtönözve. Ez egy célgéppel megoldhatatlan.
Gracie Barra
Sajna a linkben található kísérleti berendezés sem ideális, amellett hogy "elég jó"😉 hatásfokkal (20-szoros!!!!) lehet elektromos áramot hõeneriává alakítani vele, nem igazán segít a jelenség kutatásában. Legalább egy kis üvegablak lenne rajta, hogy spektroszkópiai méréseket lehessen csinálni a reaktorban zajló átalakulásokról.
Monnyuk van egy ötletem, hogy valószínûleg hogyan lehetne elektromos energiát kinyerni vele😉))
Asszem meg is csinálom.
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f
A probléma nem is a bolygóközi utazásnál van, ott tényleg legtöbbször nukleáris-hõ (amikor a hajtóanyagot a reakciótéren áthaladva hevítik fel) vagy nukleáris-elektromos (amikor a reaktor csak energiát szolgáltat, és a hajtómû elektromos áram segítségével gyorsítja fel az üzemanyagot, pl. ion-hajtómû) meghajtás merül fel. A gond az, hogy juttatjuk fel a világûrbe a terhet. Amikor 100 tonna hasznos teher feljutattása LEO pályára 300-500 millió $, akkor nem beszélhetünk gazdaságos megoldásról - elõször ezt a problémát kellene megoldani, hogy az ûrkutatás valóban elõre tudjon lépni...
Találtam egy jobb példát: az ISS-t told el Hold körüli pályára, vagy a Hold felszínére. A Hold út semmilyen szempontból nem jelent technikailag megoldahatatlan problámát és a távolság is csak egy kicsit növeli meg a kockázatot. Nem az ûrben tartózkodás a veszélyes, hanem a le és felszállás (Szojúz-1, Szojúz-11, Challanger, Columbia) az egyetlen komoly ûrben történt baleset (Apollo13) is szerencsésen végzõdött.
Másrészt ha a Holdon felépítünk egy az ISS-hez hasonló nagyságú bázist az is csak arra lesz jó, mint a mostani ISS. A semminél alig valamivel többre.
Soha senki nem mondta, hogy az ûrrepülések nem veszélyesek, csak azért korlátozni ezt a tevékenységet, mert emberek halhatnak meg, ez csak a NASA(amcsi politikusok) rögeszméje.
De végül persze egyetértek veled, de nem azért mert technológiailag nem vagyunk képesek megcsinálni ezeket, hanem amit írtam is, vagy sokkal többet költünk rá, vagy maradunk a szondáknál, robotoknál.
Szerintem😉
Szerintem meg nem javíthatók feltétlen ûrsétával. Mindenki arra gondol, hogy ha beakad a marsjáró, hogy miért nem küldünk oda valakit, aki kirugdossa a gödörbõl, ezzel puff, indokoltnak látja az ûrhajós jelenlétét. Annyi pénzért olyat is küldhetünk, ami nem akad el. Azért akadt el, mert csak pár száz millió dolláros játékatóról van szó. Nem éri meg odaküldeni ezerszer annyiért valakit, aki az életben tartó rendszereivel együtt a küldetés teljes hasznos tömegébõl mondjuk 80%-ot tesz ki. Ha az emberre mint a küldetés egyik mûszerére gondolunk, a politikai/pszichológiai faktoron kívül nem indokolható racionális indokkal az ottlétük.
NEM a gazdasági oldalról beszélünk, hanem a kutatás mikéntjérõl. Lásd #52. Szerintem költsük el a száz milliárd dollárt, sõt többet is ûrhajózásra, pl. konvertáljuk a katonai kiadásokat, amelyek ennek sokszorosa, de egyelõre ne emberes ûrrepülésekre.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Vagy az ûrállomásokon végzett munka, aminek jó részét szondákkal nem lehet megoldani.
Említetted a csodálatos Cassini szondát (tényleg az). Én említem a Galileot, ami bár rengeteg adatot gyûjtött, de roppant nyögvenyelõs volt az egész a beszorult fõantenna miatt. Hasonló problémák bármikor felléphetnek, ûrsétával javíthatók (lennének).
Vagy nézzük a Mars szondákat. 26 havonta küldünk egy, jó esetben kettõ szondát. A két MER másfél év alatt összesen ha ment 6-7 kilométert és bár nem elhanyagolható eredményeket értek el, nagyon is megvannak a korlátjaik. Azután 2007-ben majd indul a vegyész autó, 2009-ben a biológus autó, elhúzódik az egész. Az emberes repülés több százsor annyiba kerülne, mint a két MER, de a kutatható terület is több százszor, vagy több ezerszer akkora lenne, olyan programmal, amit szondák tucatjaival, évtizedek alatt végeznének el.
Persze elõtte szükség lenne ûrszondás felderítésre, vitathatatlan. Ha a dolog gazdasági oldalát nézzük, akkor fejezzük be az egész ûrkutatást, mert a megtérülés évtizedekben mérhetõ, még ha a kifejlesztett technológiák civil hasznosítását is nézzük. Akkor maradjunk a busásan jövedelmezõ kereskedelmi célú ûreszközöknél és gubózzunk be bolygónkra.
Szeretettel:
Szalma