11061354481263081767.jpg
18+ -os képek büntetőpontokat eredményeznek!

SG.hu Discord
  • morcosqtya
    #54497
    Ha megfigyeled, olyan mondja ezt akinek a D&B előttről nincs "semmi", nincs ismerete az elektronikus zenei kultúráról.
    Pedig előtte is volt már jungle, rave, hardcore, trance, techno, stb..

    "Ide fejlődött.."
    Lehetne ezen vitázni, mi a fejlődés és mi a visszafejlődés..

    Meg lehet hallgatni egy Ltj. Bukem - Earth válogatást, Blue Mar Ten-nel, egy Marcel-t, a régebbi klasszikus trance stílus (ha már el akarnak szállni) vagy a deep house korszellemnek megfelelő darabjait. Zeneileg más színvonalon igyekeztek anno teljesíteni, jelenleg (a lentiekben, NEM általánosan) erre nincs szükség, lényeg a dübörgés, a belsőszerv-szaggatás, az elektronikus riffek és a "szeletelés".

    Értékelni egy zenét persze végső soron az alapján lehet, hogy az egyénnek ad-e egy pluszt, belebizsereg-e a belső, elkapja-e a groove, vagy jelent-e valamilyen pillanatnyi érzelmi vagy tudati felszabadulást.
    Itt nem vitás, nekik is ad valamit ez a zene, számukra van benne érték.

    Ez az "érték" sokszor nem abszolút értékben érződik (kifinomult komponáltság, kifejezőerő, kreativ érték), hanem egy közösség által generált "ízlés". Majd ez a trend, ez a menő (öregesen hangzik, de így a legegyszerűbb és leggyorsabb kifejezni) ez a hullám terjed el (és később lecseng, mint megannyi részműfaj, majd megmarad egy adott körnek).
    Haveri körről adódik tovább, tovább, elterjed, ma már minden korábbinál gyorsabb módon. Míg a kilencvenes években vettük a Metal Hammert az újságosnál, és jártunk a trafóba, stb. ma már ott a facebook, minden hozzáférhető 2 mp alatt.

    Az egész elektro-ról annyit, hogy minden jelenlegi melldöngető fiatalnak javaslom szánjon rá egy fél napot, nézzen utána mi az a Kraftwerk, ki az a Jean M. Jarre, honnan indult a műfaj, miért, kiknek..
    Ugyanez jót tesz metalos körökben is, ha esetleg megismerjük mi az a Rock, ki volt Jimmy Hendrix, mi volt az a Woodstock, és hogy a metalcore, black, death stb (bár már ezek sem menők, még egyetemista koromban azok voltak) előtt volt Iron Maiden, Black Sabbath, Ozzy, stb..
    Kicsit érdemes visszafelé is tekinteni, honnan is jöttünk, szélesebb körű tudással kifinomultabb értékrenddel lehet kijelentéseket tenni, talán hitelesebben mint a lenti videóban.

    Nyilván ezt nem feltétlenül várhatjuk el ettől a korosztálytól, de azt talán igen, hogy a 15-20 évvel idősebbek (netán szülők) "őskövűletnek", "dinoszaurusznak", "maradinak" titulálása helyett esetleg legyen bennük egy kis nyitottság a múlt felé.. végső soron az általuk nagyrabecsült (éppen aktuálisan modernnek számító) "stílus" gyökereinek megismerése..