• BiroAndras
    #416
    "A jelenlegi eszközökkel nem láthatók azok a valamik, amiket csak tisztán elméleti alapon sejtünk. Nem is látunk, és csak sejtjük. Sejtjük egy olyan elméletcsoport segítségével amely csak azért hogy összeegyeztethető legyen a valósággal, feltételeznie kell hogy 9,10,27(?) térbeli dimenziónak kell lennie. Ez nekem egy picit megerőszakolásnak tűnik. Nem működik az elmélet? Adjunk hozzá plussz 5-6 láthatatlan dimenziót, majd jó lesz az!
    Ez persze csak az én nem hozzáértő különvéleményem, természetesen ettől még lehet, hogy ez lesz a „mindenség elmélete”."

    Arról van szó, hogy van két nagy elmélet, amiket milliószor alaposan igazoltak a kísérletek. Ezek a relativitás elmélet és a kvantumfizika. A saját területén mindkettő tökéletesen leírja a valóságot. Viszont a határtarületeken ellentmondanak egymásnak és a kísérleteknek is. A logikus következtetés, hogy egy olyan elméletre van szükség, ami mindkettőt tartalmazza, és ellentmondás mentes. Az egyenletek matematikai vizsgálatából derült ki, hogy nem lehetséges 3+1 dimenzióban egyesíteni őket. Már az első próbálkozásokból min. 5 dimenziós tér jött ki. Azóta úgy néz ki, hogy megvan a jó elmélet, ami minden követelménynek megfelel, de még nem sikerült kísérletileg igazolni.
    Tehát az extra dimenziók bevezetése nem megerőszakolás, hanem matematikai szükségszerűség. Hasonló, mint amikor Einstein kénytelen volt bevezetni a görbült téridő fogalmát, mert másképp lehetetlen volt magyarázni a kísérleti adatokat.

    "Szóval vannak olyan jelenségek amelyeket képtelenek vagyunk látni a megfelelő technika nélkül. Gondolom itt most legfőképp az egyre nagyobb energiájú gyorsítókra gondolsz, amelyekkel egyre mélyebbre láthatunk az atom belsejébe."

    Sokmindenre gondolhatok. Pl. maguk az atomok sem voltak érzékelhetők 150 éve. Csak a XX. elején sikerült bizonyítani az atomok létezését!
    Meg ott vannak a különféle részecske sugárzások, meg a röntgen sugárzás, a rádióhullámok, mikrohullámok, az infravörös fény, stb. Ezek mind csak műszerekkel érzékelhetők, és nyílvánvalóan óriási hatásuk volt a technikai fejlődésre.
    Aztán vannak gravitációs hullámok, amiknek a létezését éppen csak ki tudjuk mutatni óriási tömegű neutroncsillagok segítségével.

    "Kérlek mondj példákat arról, hogy a kvarkok „megtalálása” óta eltelt kb. 30 év alatt hol került a kvarkokról szerzett tudás kamatoztatásra az alkalmazott technológiák terén!"

    Nem a kvarkok a lényegesek. Ezek csak részei a kvantumfizikának, amelynek pl. a számítógépeket köszönhetjük.
    Hasonlóak pl. a villámok. Egyáltalán semmire nem használjuk őket, tehát ilyen értelemben szerinte tanulmányozásuk is értelmetlen lenne. Csakhogy ugyanaz a fizikai jelenség más formában civilizációnk egyik alappillére.
    Aztán ott a nanotechnológia, ami nem megy kvantumfizika nélkül, és a jövőben beláthatatlan következményei lesznek mindennapi életünkre.
    http://www.mindentudas.hu/vonderviszt/20041010vonderviszt.html