• dez
    #413
    "Hát nem. A magyar villamosenergia rendszernek, amely együtt fut egész Nyugat-Európával nem sok köze van dinamizmushoz, ahhoz pl. hogy a franciák mikor mennyit termelnek. Bizonyos erőművek állandóan mennek, maximumon, mások tartanak egy menetrendet amelyben annyi dinamizmus van, hogy figy’ hat óra múlva majd szabályozz lejjebb 100 MW-al. A csúcserőművek meg azonnal indulnak ha a hálózatra csatlakozás pontján lecsökken a frekvencia. Simán meg lehetne oldani számítógép nélkül. Persze kérdés, hogy minek, hisz azzal sokkal kényelmesebb és valós idejű beavatkozást enged."

    Vannak olyan helyzetek, amikor igencsak jól jön a számítógépes irányítás... (Feltéve, hogy nem fagy le egy kritikus művelet közepén... :p )

    "E célra a szupravezető is jó volna, mégse használják…"

    Nem tudom, mi a helyzet most a szobahőmérsékletű szupravezetéssel. Másként meg körülményes és drága dolog lenne. Vagy lehet, hogy a szobahőmérsékleten szupravezető anyagok is drágák, stb. Viszont állítólag szén nanocsövet olcsón lehet majd gyártani.

    "Érdekes dolgokat hozhat, nem is tagadom. Erre most már csak azt tudnám írni, hogy majd meglátjuk, de sajnos ezt se tehetem, mert biztos vagyok benne, hogy nem fognak a mi életünkben új effektuson alapuló rakéták szálldogálni… Gondolom ezt most, én."

    Milyen alapon vagy ebben olyan biztos?

    "Ezt írtam: „Szerinted pl. a kvantumechanikának még vannak máig ismeretlen „bugyrai”, amelyek felfedezésével új utak nyílhatnak meg előttünk?”"

    Eddig nem nyíltak meg új utak előttünk ilyen irányú felfedezésekkel? A számítógépek nem nyitnak új lehetőségeket? Vagy az elektronmikroszkóp? Vagy a nanocsövek? Vagy egy csomó minden, amit oldalakon keresztül lehetne sorolni?

    "Nos, ha a természetben nincs meg egy fizikai hatás, akkor azt mi sem hozhatjuk létre. Te másként gondolod?"

    Csakhogy még nem is ismerjük teljesen a természetet. Sőt még a saját testünket sem... Én pl. nem zárom ki, hogy a tegnap említett ESP esetleg valós dolog. (Bár egyesek rádióhullámokkal magyarázzák, de ennek semmi jele.)

    "De a mai világunk nem agyon specializált? Egy ember nem tanulhat annyit, hogy mindenhez értsen, csupán szűkös részterületekben lehet jó."

    Legalábbis egyes szakemberek szerint ezt kőtáblába kellene vésni, és megtiltani, hogy bárki is beleszólhasson az ő dolgukba... (Bebetonozott presztizs.) De ez szerintem most nem ide tartozik.

    "Amúgy pár területen a számítógépek megjelenésének akadályozása nem feltétlen fogja vissza a fejlődést. Csak sokkal kényelmesebb."

    Pontosan ezt írtam én is.