• pipaxy
    Mindezt? Koránt sem mindent, amit ma csinálnak, lásd pl. automatikus, egész kontinensekre kiterjedő dinamikus áram-elosztás. Ezt szerintem csak számítógépekkel lehet kézben tartani. És egy erőművi rendszertervező bizonyára tudna még példákat mondani.

Hát nem. A magyar villamosenergia rendszernek, amely együtt fut egész Nyugat-Európával nem sok köze van dinamizmushoz, ahhoz pl. hogy a franciák mikor mennyit termelnek. Bizonyos erőművek állandóan mennek, maximumon, mások tartanak egy menetrendet amelyben annyi dinamizmus van, hogy figy’ hat óra múlva majd szabályozz lejjebb 100 MW-al. A csúcserőművek meg azonnal indulnak ha a hálózatra csatlakozás pontján lecsökken a frekvencia. Simán meg lehetne oldani számítógép nélkül. Persze kérdés, hogy minek, hisz azzal sokkal kényelmesebb és valós idejű beavatkozást enged.

De itt vannak pl. a szén nanocsövek - működése kvantumfizikán alapul, és egy vékony szálon Amperek százai, ezrei folyhatnak... Ezeket biztos be fogják vezetni, ha gazdaságosan tudják gyártani.

Igazad van, de én is azt írtam korábban hogy a nanotechnikában nagy jövő van. A nanocsövek jobb vezetők mint a réz, de azért akármilyen vékony szálon csak nem folyhat olyan nagy áram. E célra a szupravezető is jó volna, mégse használják…

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy újabb 100 évig így lesz... Az agyag "működésének" mélyebb megértése valószínűleg előhoz majd itt még érdekes dolgokat.

Pont erről írtam Bíró András hozzászólására reagálva.

Csak ismételni tudom, az agyag "működésének" mélyebb megértése valószínűleg előhoz majd itt még érdekes dolgokat.

Érdekes dolgokat hozhat, nem is tagadom. Erre most már csak azt tudnám írni, hogy majd meglátjuk, de sajnos ezt se tehetem, mert biztos vagyok benne, hogy nem fognak a mi életünkben új effektuson alapuló rakéták szálldogálni… Gondolom ezt most, én.

Ez nem szerintem kérdése, tudható, hogy vannak.

Ezt írtam: „Szerinted pl. a kvantumechanikának még vannak máig ismeretlen „bugyrai”, amelyek felfedezésével új utak nyílhatnak meg előttünk?”

Nem arra gondolsz, amire én. Akkor most tedd a hangsúlyt a mondat második felére, azaz amelyek felfedezésével új utak nyílhatnak meg előttünk
    Még ekkor sem szerintem kérdése? Még most is olyan biztos vagy benne?

Hidd ezt, vagy nézz utána...

Én nem akarok hinni, inkább tudni, ha lehet. Utána nézni is szoktam a dolgoknak, nem csak úgy a levegőből írogatok.
    Ez írtam: „olyanok amelyekkel új utak nyílhatnának meg előttünk, mert a természetben sem láthatunk olyan folyamatot amely ezen alapszik.”

Nos, ha a természetben nincs meg egy fizikai hatás, akkor azt mi sem hozhatjuk létre. Te másként gondolod?

Egyes speciális területeken elképzelhető ilyen.

De a mai világunk nem agyon specializált? Egy ember nem tanulhat annyit, hogy mindenhez értsen, csupán szűkös részterületekben lehet jó. Amúgy pár területen a számítógépek megjelenésének akadályozása nem feltétlen fogja vissza a fejlődést. Csak sokkal kényelmesebb.