• dez
    "Egyetértek, de régen még számítógép nélkül, csupán relékkel megoldották mindezt."

Mindezt? Koránt sem mindent, amit ma csinálnak, lásd pl. automatikus, egész kontinensekre kiterjedő dinamikus áram-elosztás. Ezt szerintem csak számítógépekkel lehet kézben tartani. És egy erőművi rendszertervező bizonyára tudna még példákat mondani.

Apropó, a középkorban még csak áram sem kellett az élethez. Az őserdőben meg még egy csomó egyéb idegesítő dolog sem. Gondolkodtam is rajta, fogom magam, és megyek vissza oda, elegem van a civilizációból! Te is jössz? ;)

"A mikroelektronika viszont szinte csak a vezérlésekben kapott helyett, a fő erősáramú energiaútban egyetlen egy félvezető sincs."

Ez a mai félvezető-technológia miatt van, később még esetleg változhat. (Bár több ezer Voltokat és Ampereket nem bírnak a [mai] félvezetők, olyanok léteznek, amik többszáz Voltot és többtíz Ampert elviselnek - ez már erős áram.) De itt vannak pl. a szén nanocsövek - működése kvantumfizikán alapul, és egy vékony szálon Amperek százai, ezrei folyhatnak... Ezeket biztos be fogják vezetni, ha gazdaságosan tudják gyártani.

"Pont olyan, mint száz éve, nem befolyásolta a kvantummechanika."

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy újabb 100 évig így lesz... Az agyag "működésének" mélyebb megértése valószínűleg előhoz majd itt még érdekes dolgokat.

"És mitől lesz a túlnyomás? A hőtől. Ezért lehet beszélni normál kémiai rakétáról, nukleáris vagy nap-rakétáról, a hőforrás után elnevezve. Ezzel a példával csupán azt akartam érzékeltetni, hogy hiába ismerjük mi a kvantumechanikát, hiába tudjuk leírni tökéletesen az oxidáció folyamatát, attól még a földön maradunk… Sokkal „emberközelibb” tudományra van szükség hozzá."

Csak ismételni tudom, az agyag "működésének" mélyebb megértése valószínűleg előhoz majd itt még érdekes dolgokat.

"Szerinted pl. a kvantumechanikának még vannak máig ismeretlen „bugyrai”, amelyek felfedezésével új utak nyílhatnak meg előttünk."

Ez nem szerintem kérdése, tudható, hogy vannak.

"Szerintem meg ilyen új „bugyrok” nincsenek, olyanok amelyekkel új utak nyílhatnának meg előttünk, mert a természetben sem láthatunk olyan folyamatot amely ezen alapszik."

Hidd ezt, vagy nézz utána...

"Hallod, elsőrangú! Ismerek olyan szakit aki már nyugdíjas korú, de még dolgozik az iparban. El lehet képzelni, mikor ült utoljára iskolapadban, milyen frissek az információi. Nos ő keresett szakember, azon felül havi félmilliótól jóval többet visz haza a családnak. És milyen érdekes dolga van neki!? Az egyes eszközök természetesen rendesen megváltoztak az ő idejéhez képest, szidja is rendesen a mindenhol megjelenő számítógépeket. Mondogatja is, hogy bezzeg az ő idejében a relék, azoknak légkondi se kellett…"

Egyes speciális területeken elképzelhető ilyen. Bár az is lehet, hogy komoly tekintélye van, amivel viszont visszatarthatja a fejlődést. Egyelőre megteheti, mert itt tényleg nem nagyon vannak forradalmi változások. De még lehetnek. (De amúgy nem egészen így értettem, hanem um. szélesebb skálán, de mindegy.)