dez#308
"A fizika ma sem befejezett, van még rajta még mit dolgozni, tökéletesíteni."
Többre lesz itt még szükség, mint némi csiszolgatásra...
"A világ pedig nem olyan ahogy elképzeljük, hanem olyan ahogyan látjuk."
Inkább: általában olyannak látjuk, amilyennek elképzeljük (mert a nem ismert részt a képzeletünkkel kipótoljuk), aztán néha kiderül, de rosszul hittük eddig, mert mást látunk, mint vártunk volna. (És ilyenkor egy darabig csak vakargatjuk a fejünket, hogy most káprázik a szemünk, vagy mi van...)
"Bármelyik forradalmasító fizikai elmélet helyes, csupán lehet hogy nem minden területen. Pl. a newtoni mechanika csak kis sebességeknél."
Hacsak nem szól közbe egy kvantumhatás... (Ami elméletileg megtörténhet. Vagy talán gyakorlatilag is, nem tudom pontosan.)
"Tudod hol lesz majd új, nagy elmélet szerintem?! A kozmológiában, ultra nagy energiájú környezetben, mint például a fekete lyukak, gamma kitörések stb. környezetében. De ott is „csak” azért mert még csak nem rég óta tudnak róla megfelelő minőségű, mennyiségű megfigyelési adatokat produkálni."
Tehát szerinted a többi területen lényegében megrekednek a dolgok a mai formájuknál, kisebb változásokat leszámítva?
"Pont erre akartam utalni valamelyik előző hozzászólásomban, hogy 100 évvel ezelőtt milyen „gyakran” jöttek a nagy elméletek. S manapság? Én nem úgy látom. Ezzel persze nem zárom ki az új forradalmasító elméletek megszületését, mert lehetséges, nem kizárható."
Viszonyítás kérdése.
"Egy új, nagy elmélet meg általában olyankor szokott megjelenni, mikor egy jelenséget nagyon, de nagyon nem értünk. Jelen pillanatban viszont nagyon sok mindenre tudunk okot adni."
Te nem tudsz.
"Ezek pedig nem felfedezések, mint mondod, hanem technikailag megvalósított effektusok, amelyet a kvantummechanika megenged. Nagyon-nagy különbség."
Hát, nem egészen így van. A nanocsöveknek sok olyan tulajdonsága van, amit nem értenek. A kvantumszámítógép működése feltételezhető volt bizonyos korábbi megfigyelésekből (ha úgy tetszik, korábbi felfedezésekből - vagy talán előre jelezték a hullám/részecske kettősséget, 2-rés effektust, detektorok beiktatásával beálló változásokat, stb.? -, de nem tudták biztosra előre, valóban működhet-e, és nem is értik, hogyan is lehetséges, hogyan működik.
"Milyen alapon merem? Merem. Talán félnem kéne, mert más véleményen vagyok, mint te? :)"
A "mer" igének vannak egyéb jelentései is...
"A természetben sosem, ezt így kijelentem."
Én meg tudom, hogy a kijelentésed téves.
"Pl. egy proton soha a büdös életben nem fog c-nél gyorsabban menni."
Az előbb még nem csak protonokról volt szó, hanem információról.
"Az, hogy egy másik civilizáció mire lehet képes, az más kérdés, gondolom te azonnal erre gondoltál."
Nem.
"Most meg beteg? Mint a cikk címe is: Nagy UFO vita, itt két „párt” van, most akkor az egyiknek betegnek kell lennie?"
Hát, a te logikádból ez is fakad. Most jelentetted ki, hogy ilyen nincs, ebből egyenesen fakad, hogy aki azt állítja, ilyesmit tapasztalt, az vagy beteg (ha túl konkrét tapasztalatai vannak, amik szerinted nem lehetnének), vagy téved (ez a jobbik eset), vagy szándékosan hazudik.
Mellesleg hagyjuk a pártokat: mindkettő csak a saját érdekeit nézi, így eleve egyoldalúak. Én nem akarok semmelyik "pártba" tartozni, ugye nem baj...
"Egyébként én ez idáig 3 úgynevezett UFO észlelésen estem át, és csak azért mert fogalmam se volt mit látok (mivel igencsak foghíjas a tudásom ahhoz, hogy mindent amit látok, meg is tudjam magyarázni), mindjárt arra a következtetésre jussak, hogy egy földönkívüli civilizáció követeinek hajóját látom? Mert ügye ez a legnyilvánvalóbb következtetés nem!!? Nem tudom mi az amit látok: hát akkor FÖLDÖNKÍVÜLI!"
Ezt ki mondta? Szerintem senki, ez a te elképzelésed erről a témáról. Azt hiszed, mindenki így van vele, aki azt hiszi, látott valamit. Azaz, kissé beteges (ha ugye ennyire beleképzel valamit, amit nem kellene)...
"Most akkor kinek higgyek, a kicsiny tudós-társadalomnak, akiknek van némi fogalmuk a természet működéséről, vagy a népes UFO hívüknek?"
Önállóság nuku?
"Amúgy te hogy tapasztalod meg pl. a fénysebességen felüli kommunikációt?"