442
-
#322 A kép csakugyan tele van pötyökkel. Azzal a bizonyos pöttyel csak az a gond, hogy a fény nemugyanúgy érte. Ha sokat vagy régen fotózol akkor azt csak tudod, hogy az objektíven lévő részecske olyan apró, hogy a nap fénye egyenletesen világítja meg. Szóval az a "folt" nem az objektíven volt. -
babajaga #321 "Gondolok itt pl az első világháború indítóokára"
Az első világháború a világ területi újrafelosztásáért robbant ki, ez csak egy ürügy volt.Kérdem én, miért szabtak a szerbeknek olyan feltételeket amelyekről épeszű ember tudta hogy egy független állam nem teljesítheti. És ez az állam a másik tömörülés védelme alatt áll? A Központi Hatalmak és az Antant vajon miért jött létre? -
plamex #320 aki olvasta az "Itt és mindenütt" című könyvet az tudja hogy ez egy új ága a fizikának a komplex rendszerek vizsgálja. -
plamex #319 fizika-elméleti forradalmak gyakoriságáról annyit ... hatványtörvény érvényesül itt is ... (nagyobb áttörések ritkábbak)
hasonlóképpen mint a földrengések és az erdőtözek kialakulásánál. Vagy a történelmünkben a forradalmak vagy a háboruk kialakulásánál.
Ez a törvényszerüség nagyon sok helyen előfordul a természetben. Amikor a rendszer kritikus állapotba jut, akkor elég egy porszem hogy világméretű lavinát indítson.
Gondolok itt pl az első világháború indítóokára. (ha a sofőr nem tér le a megadott útról a hercegi párral akkor nem történt volna olyan a szerb diáknak szerencséje ... lavina 2 világégés :) -
#318 Valójában ha így belegondook nem is egy Ufot kéne látnom itt, legalább annyit hogy már egészen a marsig sorbanállnának hogy integethessenek...:)Lehet hogy mégse végtelen csak egy idő után visszatérünk a kezdőhelyünkre? Vagy esetleg egy nagy hangyafarmban vagyunk amit a kis ufócsemetéjének vett az ufo apuka ott meg gombokkal állítja a történéseket "thaiföldieknek megnyomom a cunami gombot és akkor jó lesz!" bár ez még kevésbe elképzelhető mert akkor az ő világűrükben mi van? esetleg őkis csak egy kis ufo-farmon élnek? :P Hát van egy pár elméletem még az egészre [kissé fárad ma már]. Sztem nem nagyon kéne az egésszel foglalkozni amíg még azt se tudják hogy mihez lehetne kezdeni a sok emberrel ha túlnépesedik a föld.Ez kb olyan hogy még a saját lakásomban még eltévedek és azt se tom hogy mi hol van, mit hogy kell használni mégis kisétálok az utcára felfedezni esetleg egy másik országba... -
#317 Háát, érdekes dolog az UFO téma, ha a világűr végtelen akkor csak léteznek ufo-k mint ahogy mi is... Viszont hogyha végtelen akkor találni benne végtelen számú olyan bolygót ahonnan elindítottak egy expedíciót mifelénk (ugye még hogyha minden 10^1560 bolygóról indítottak is akkoris ha végtelennel szorozzuk a bolygók számát... ). Azokközött szintén találni olyanokat akik vagy elég régen indították hogy pont most érjenek ide vagy nagyon gyorsan tudnak menni (ez sem kizárt... ugye mert megintcsak végtelen) és ugye azok között is találni olyat aki éppen most a szobám ablákán kezesztül integet be hozzám.... Még ha nem is pont ide indítottak expedíciót (mert valaki beleköt hogy olyan messze vannak, hogy olyan messze vannak hogy a fény terjedéásének lassúsága miatt észre se vehették távcsövekkel a bolygónkat) akkoris találni olyanokat akik nek pont az utukba vagyunk és betértek ide hozzám integetni. Valahogy nekem nemstimmel ez a világűr végtelenségesdi mert egy UFO se integet nekem az ablakomban... Amúgy lehet ohgy én vagyok a hülye, de azért valaki elmagyarázhatná nekem hogy hogyan is van ez ha nem így... -
#316 Heh, aranyos téma ez az UFO, nekem is volt már szerencsém érdekes dolgokhoz, egy villanás, de olyan roh@dt fényes, hogy hirtelen azthittem atomrobbanás, és kitört a III. VH :D, de nem, haverom is látta, ott ült 4 m-re mellettem, mikor kb. 15 perc múlva hazamentem, kérdeztem muteromat, 15 perce nem volt vmi. furcsa? De, mondja, egy 1-2 mp-s áramszünet, mondom okééé. A másik meg az volt, hogy kinézek este a az égre, megy valami, mondom repülő (amikor kitört az iraki háború, olyan hihetetlenül sok repülő ment el az égen, húúúúúú, nagyoon, ráadásul az egyik olyan eszméletlenül gyorsan ment, ehh, vamai hihetetlenül...) biztos, erre megy hirtelen jobbkanyar, mondom kihívok már mindenkit nézze, nehogy csak én lássam, ezután megy tovább, elkezd jobbra-balra menni, mondom ha repülő, a pilóta biztos kegyetlenül beb@szott, aztán felgyorsul eszméletlenül, jobbra balra, előre mint egy rakéta, jobbra-fel irányváltoztatás, onnantól stabil, aztán lassan elhalványult és eltűnt, heh, érdekes. meg volt egy nem UFO-s eset is, muter kihiív, hogy megy valami fényes az égen, mondom mi, kinézek, meteor, ajaj, aztán, miután közelebb jött, láttam, hogy nem meteor, így megnyugodtam, hogy az armageddon még várhat :), aztán valami nagyon alacsonyan elszállt felettünk, és jobbjára teljeen láthato volt, hogy repülő, a fények meg... egy deltaszárnyat világítottak meg (ergo, a jelzőfények, amik a szárnyakon voltak), mondom igen, lopakodó? Hmm, mik nincsenek itt... Szabad a légtér, most miért ne? Szerintem is van földön kívüli élet amúgy, de majd meglátjuk. 'Time will tell"... -
babajaga #315 Ezt te nem láttad amikor fényképeztél? Persze mert nem az égbolton volt. -
kissmic #314 BAROMSÁG
-
babajaga #313 A kép tele van pöttyökkel foltokkal csíkokkal, nagy volt az UFO járás arrafelé. -
babajaga #312 "sikerült csinálnom egy fotót a páromról"
Mondjuk sikerülni épp nem sikerült, elég ramaty a kép, de ez egy folt ami ha filmes a filmre került, ha digitális akkor az optikára. -
#311 hali, gondoltam én is hozzáteszek valamit a dologhoz. sikerült csinálnom egy fotót a páromról. és mikor előhivattuk mit látunk. hát ezt: http://ufocasebook.com/hungary1large.jpg
mit szoltok? és ez tényleg komoly... megvizsgálták részecskenagyítást csináltak. cikk itt : http://www.ufoevidence.org/Photographs/Photo315.htm
szasztok. -
dez #310 Upsz, a "Te nem tudsz"-ot úgy írtam, hogy véletlenül úgy értettem a második mondatodat, hogy nem találunk rá okot, hogy másképp magyarázzunk dolgokat. De mivel kb. a fordítottját írtad, a helyes válasz is fordított: 100 évvel ezelőtt is csak néhány dolog volt, amire még nem tudtunk tökéletesen kielégítő választ adni/találni... (Aztán ugye kiderült, hogy azok között a keretek között nem is lehet.) -
dez #309 Kb. annyira "biztos", mint az a lehetőség, hogy a tornyok 2db 3 tagú háromszögben voltak valami miatt elrendezve... -
dez #308 "A fizika ma sem befejezett, van még rajta még mit dolgozni, tökéletesíteni."
Többre lesz itt még szükség, mint némi csiszolgatásra...
"A világ pedig nem olyan ahogy elképzeljük, hanem olyan ahogyan látjuk."
Inkább: általában olyannak látjuk, amilyennek elképzeljük (mert a nem ismert részt a képzeletünkkel kipótoljuk), aztán néha kiderül, de rosszul hittük eddig, mert mást látunk, mint vártunk volna. (És ilyenkor egy darabig csak vakargatjuk a fejünket, hogy most káprázik a szemünk, vagy mi van...)
"Bármelyik forradalmasító fizikai elmélet helyes, csupán lehet hogy nem minden területen. Pl. a newtoni mechanika csak kis sebességeknél."
Hacsak nem szól közbe egy kvantumhatás... (Ami elméletileg megtörténhet. Vagy talán gyakorlatilag is, nem tudom pontosan.)
"Tudod hol lesz majd új, nagy elmélet szerintem?! A kozmológiában, ultra nagy energiájú környezetben, mint például a fekete lyukak, gamma kitörések stb. környezetében. De ott is „csak” azért mert még csak nem rég óta tudnak róla megfelelő minőségű, mennyiségű megfigyelési adatokat produkálni."
Tehát szerinted a többi területen lényegében megrekednek a dolgok a mai formájuknál, kisebb változásokat leszámítva?
"Pont erre akartam utalni valamelyik előző hozzászólásomban, hogy 100 évvel ezelőtt milyen „gyakran” jöttek a nagy elméletek. S manapság? Én nem úgy látom. Ezzel persze nem zárom ki az új forradalmasító elméletek megszületését, mert lehetséges, nem kizárható."
Viszonyítás kérdése.
"Egy új, nagy elmélet meg általában olyankor szokott megjelenni, mikor egy jelenséget nagyon, de nagyon nem értünk. Jelen pillanatban viszont nagyon sok mindenre tudunk okot adni."
Te nem tudsz.
"Ezek pedig nem felfedezések, mint mondod, hanem technikailag megvalósított effektusok, amelyet a kvantummechanika megenged. Nagyon-nagy különbség."
Hát, nem egészen így van. A nanocsöveknek sok olyan tulajdonsága van, amit nem értenek. A kvantumszámítógép működése feltételezhető volt bizonyos korábbi megfigyelésekből (ha úgy tetszik, korábbi felfedezésekből - vagy talán előre jelezték a hullám/részecske kettősséget, 2-rés effektust, detektorok beiktatásával beálló változásokat, stb.? -, de nem tudták biztosra előre, valóban működhet-e, és nem is értik, hogyan is lehetséges, hogyan működik.
"Milyen alapon merem? Merem. Talán félnem kéne, mert más véleményen vagyok, mint te? :)"
A "mer" igének vannak egyéb jelentései is...
"A természetben sosem, ezt így kijelentem."
Én meg tudom, hogy a kijelentésed téves.
"Pl. egy proton soha a büdös életben nem fog c-nél gyorsabban menni."
Az előbb még nem csak protonokról volt szó, hanem információról.
"Az, hogy egy másik civilizáció mire lehet képes, az más kérdés, gondolom te azonnal erre gondoltál."
Nem.
"Most meg beteg? Mint a cikk címe is: Nagy UFO vita, itt két „párt” van, most akkor az egyiknek betegnek kell lennie?"
Hát, a te logikádból ez is fakad. Most jelentetted ki, hogy ilyen nincs, ebből egyenesen fakad, hogy aki azt állítja, ilyesmit tapasztalt, az vagy beteg (ha túl konkrét tapasztalatai vannak, amik szerinted nem lehetnének), vagy téved (ez a jobbik eset), vagy szándékosan hazudik.
Mellesleg hagyjuk a pártokat: mindkettő csak a saját érdekeit nézi, így eleve egyoldalúak. Én nem akarok semmelyik "pártba" tartozni, ugye nem baj...
"Egyébként én ez idáig 3 úgynevezett UFO észlelésen estem át, és csak azért mert fogalmam se volt mit látok (mivel igencsak foghíjas a tudásom ahhoz, hogy mindent amit látok, meg is tudjam magyarázni), mindjárt arra a következtetésre jussak, hogy egy földönkívüli civilizáció követeinek hajóját látom? Mert ügye ez a legnyilvánvalóbb következtetés nem!!? Nem tudom mi az amit látok: hát akkor FÖLDÖNKÍVÜLI!"
Ezt ki mondta? Szerintem senki, ez a te elképzelésed erről a témáról. Azt hiszed, mindenki így van vele, aki azt hiszi, látott valamit. Azaz, kissé beteges (ha ugye ennyire beleképzel valamit, amit nem kellene)...
"Most akkor kinek higgyek, a kicsiny tudós-társadalomnak, akiknek van némi fogalmuk a természet működéséről, vagy a népes UFO hívüknek?"
Önállóság nuku?
"Amúgy te hogy tapasztalod meg pl. a fénysebességen felüli kommunikációt?"
Telepátia, távoli ESP, stb. -
babajaga #307 Egy biztos a két hármas fényfolt ugyanaz. -
dez #306 "Hogyne tükröződne, a repülő ablaka az ami a két páros hármas fényfoltot tükrözi világosan látszik hogy a kettő ugyanaz csak más szögből a repülő első ablaka ilyen.Ez azt jelenti hogy a fényforrás a pilótafülke belsejében volt, bizonyám!"
Valóban? Szerintem meg a képzeleted játszik veled... :)
"A hamisítás szándékos!"
Milyen hamisítás!? A maxikói katonaság, mint ufóhamisító? :P Ez egy véletlen tévedés volt. -
#305 A felvételen közvetlen a gép alján egy fekete burkolatban van.Nincs előtte üveg. -
BiroAndras #304 "Hmm, tudtommal erre még semmi bizonyítékot se sikerült szerezni, úgyhogy ez csak elmélet, mellette még millió másik van."
A húrelméletek sokan vannak, de a legújabb összefoglalja őket egyetlen elméletbe, így annak ninsc vetélytársa. Bizonyíték ugyan még nincs rá, de azért a legtöbb fizikus úgy gondolja, hogy ez lesz a helyes elmélet.
"Pont erre akartam utalni valamelyik előző hozzászólásomban, hogy 100 évvel ezelőtt milyen „gyakran” jöttek a nagy elméletek. S manapság?"
Ez azért van, mert az időt logaritmikusan látjuk. A tavalyi év sokkal régebben volt, mint a tegnap, de a 100 és 110 évvel ezelőtti események egyformán régen voltak. Ha bejelölgeted pontosan a nagy felfedezések dátumát, akkor láthatod, hogy inkább sűrűsödnek (már ha lehet ilyet mondani néhány eset alapján). A kvantumfizika és a relativitás elmélet közel egyszerre történő felfedezése meg nem véletlen, ugyanis mindkettő azonos forrásból ered : a fénnyel végzett különféle kísérletekből, és persze Maxwell egyenleteiből. -
BiroAndras #303 "Azóta viszont valahogy nem jönnek új, forradalmasító elméletek, én legalábbis így látom."
A kvantumfizika fejlődik rendesen, és forradalom is van (pl. húrelméletek), csak kívülállók számára ez nem annyira látszik, és ráadásul nagyon nehezen érthető. De azért szoktak itt is lenni cikkek az időutazásról, meg féregjáratokról és egyebekről. Ezeket pedig már az elméleti fizika komolyan vizsgálja, már csak a felhasználásukhoz szükséges technológia tartozik a sci-fi birodalmába. -
Szelep #302 Azért szép dolog, hogy éjszakánként ennyien kémlelik az égboltot, nem? :))
-
Szelep #301 Igazad van, szerintem sem olvas Ufo-magazint, és Egely györgy munkáit is max. csak hírből ismeri. Najó, azért Tesla felfedezéseiről csak hallott.. Vagy lehet hogy a kormánynak dolgozik? :)) -
Szelep #300 "Na most, olyan dolgot mint levitáció, fénysebességen felüli kommunikáció, vagy utazást a természetben még soha nem figyeltünk meg.
Milyen alapon mered ezt így kijelenteni? Csak nem olyan alapon, hogy ezek lehetetlenek, ergó ilyet még nem láthatott, tapasztalhatott senki, és aki azt állítja, az beteg, stb.? Bizony nagyon is tapasztaltunk már ilyen eseteket... "
Szerintem ezt úgy értette, hogy laboratóriumi körülmények között, hivatalosan még nem figyelték meg ezeket a jelenségeket. Így pedig T/1-es igeidő nem a különböző médiákban (Mónika-só, fókusz stb..) 'megjelenő' embertársainkat reprezentálja, hanem az úgynevezett szakértőket, tudósokat... Bár személy szerint nem cáfolom annak lehetőségét, hogy van(nak), aki(k) tapasztaltak már ilyen eseteket, csak ezek hitelét eléggé lerontották, a fent említett szerepelni vágyók, sajnos. A sci-fi pedig jó dolog, de az is rá tett pár lapáttal az 'ufóőrületre', szépen megugrott a hamisított felvételek száma, ráadásul ha valaki csinált pár gabonakört, már benne is volt a tévében.. De, így legalább van támogatása a SETI programoknak. :) -
babajaga #299 "Mert ügye ez a legnyilvánvalóbb következtetés nem!!? Nem tudom mi az amit látok: hát akkor FÖLDÖNKÍVÜLI!"
Évekkel ezelőtt egy űrkabin keringett a föld körül, a TV a kilövéskor bemondta hogy éjszakánként majd szépen lehet látni, ahogy áthúz és megvilágítja a nap. Égtek a telefonok mikor először látható volt UFO UFO jöjjenek felvenni!Bemondta a TV ne tessék hisztizni.Másnap mi történt? Ugyanaz. Süket fülek? -
pipaxy #298 Sajnos borzasztó tájékozatlan vagy a jelenkori technikai fejlődés terén....
:) Jaj, ismét szembesít valaki e fogyatékosságommal.
Ám szeretnék változtatni, szóval minden segítséget szívesen fogadok, tőled is! -
pipaxy #297 Tudsz olyan élőlényt mutatni, ami elektromos úton elektronsugarat hoz létre, majd ezzel foszfort bombáz (akár csak azért, hogy így világítson, képalkotás most nem kell)? :)
Te állandóan élőlényekben gondolkozol.:)
Én fizikai hatásról beszéltem, ami a természetben megtalálható. -
pipaxy #296 Dehogy. Ebből még nem. Hol írtam ilyet? Én itt mindössze arra céloztam, hogy könnyen előfordulhat (szerintem egyenesen biztos), hogy a ma szintén "kvázi befejezett"-nek tűnő fizikáról előbb-utóbb kiderül, hogy valójában még messze van ettől, és a világ nem olyan, mint amilyennek ma képzelik.
Igaz, nem írtál, kicsit túlszaladtam a gondolatmenetemmel, de most meg írod: „Ebből még nem.”. A fizika ma sem befejezett, van még rajta még mit dolgozni, tökéletesíteni. A világ pedig nem olyan ahogy elképzeljük, hanem olyan ahogyan látjuk. Bármelyik forradalmasító fizikai elmélet helyes, csupán lehet hogy nem minden területen. Pl. a newtoni mechanika csak kis sebességeknél.
Tudod hol lesz majd új, nagy elmélet szerintem?! A kozmológiában, ultra nagy energiájú környezetben, mint például a fekete lyukak, gamma kitörések stb. környezetében. De ott is „csak” azért mert még csak nem rég óta tudnak róla megfelelő minőségű, mennyiségű megfigyelési adatokat produkálni.
Húrelmélet? Parallel univerzumok? Vagy ha elolvasod az általam belinkelt szövegeket, le van írva, hogy milyen nagy változásokon ment keresztül a kvantumfizika/-mechanika maga is. (Az átlagnépesség nem is tudja követni.)
Hmm, tudtommal erre még semmi bizonyítékot se sikerült szerezni, úgyhogy ez csak elmélet, mellette még millió másik van.
De mellesleg forradalmak nem minden nap történnek, ahhoz gyűlniük kell az ismereteknek egy ideig.
Pont erre akartam utalni valamelyik előző hozzászólásomban, hogy 100 évvel ezelőtt milyen „gyakran” jöttek a nagy elméletek. S manapság? Én nem úgy látom. Ezzel persze nem zárom ki az új forradalmasító elméletek megszületését, mert lehetséges, nem kizárható.
Egy új, nagy elmélet meg általában olyankor szokott megjelenni, mikor egy jelenséget nagyon, de nagyon nem értünk. Jelen pillanatban viszont nagyon sok mindenre tudunk okot adni.
Tényleg ezt gondolod? Amikor rendszeresen jönnek a tudományos hírek újabb és újabb felfedezésekről pl. a kvantumfizika terén? Lásd pl. nanocsövek, megállított fény, kvantumszámítógép, stb.
Ezek pedig nem felfedezések, mint mondod, hanem technikailag megvalósított effektusok, amelyet a kvantummechanika megenged. Nagyon-nagy különbség.
A nanotechnikába nagyon-nagy jövő van kétségtelenül.
"Na most, olyan dolgot mint levitáció, fénysebességen felüli kommunikáció, vagy utazást a természetben még soha nem figyeltünk meg."
Milyen alapon mered ezt így kijelenteni? Csak nem olyan alapon, hogy ezek lehetetlenek, ergó ilyet még nem láthatott, tapasztalhatott senki, és aki azt állítja, az beteg, stb.? Bizony nagyon is tapasztaltunk már ilyen eseteket...
Milyen alapon merem? Merem. Talán félnem kéne, mert más véleményen vagyok, mint te? :)
A természetben sosem, ezt így kijelentem. Pl. egy proton soha a büdös életben nem fog c-nél gyorsabban menni.
Az, hogy egy másik civilizáció mire lehet képes, az más kérdés, gondolom te azonnal erre gondoltál.
ezek lehetetlenek, ergó ilyet még nem láthatott, tapasztalhatott senki, és aki azt állítja, az beteg, stb.?
Most meg beteg? Mint a cikk címe is: Nagy UFO vita, itt két „párt” van, most akkor az egyiknek betegnek kell lennie?
Szerintem senki nem beteg, csak fogalma sincs róla mit lát. Egyébként én ez idáig 3 úgynevezett UFO észlelésen estem át, és csak azért mert fogalmam se volt mit látok (mivel igencsak foghíjas a tudásom ahhoz, hogy mindent amit látok, meg is tudjam magyarázni), mindjárt arra a következtetésre jussak, hogy egy földönkívüli civilizáció követeinek hajóját látom? Mert ügye ez a legnyilvánvalóbb következtetés nem!!? Nem tudom mi az amit látok: hát akkor FÖLDÖNKÍVÜLI!
Most akkor kinek higgyek, a kicsiny tudós-társadalomnak, akiknek van némi fogalmuk a természet működéséről, vagy a népes UFO hívüknek? Amúgy manapság „sikk” állást foglalni e témában. Például egy 12 éves kislány, akinek a természettudományos ismerete kimerül abban, hogy a gravitáció lehúzza, így vigyázni kell, nehogy beverje a fejét. Ő persze konkrét, kialakult állásponttal rendelkezik az ufonauták földi jelenlétéről.
Amúgy te hogy tapasztalod meg pl. a fénysebességen felüli kommunikációt?
-
babajaga #295 "a kamera nem a pilótafülkében volt,hanem a repülőgép alján"
Védőüveg mögött? -
#294 Ezzel csak az a gond hogy a kamera nem a pilótafülkében volt,hanem a repülőgép alján.A hamisítás kizárt.Ha valóban hamis lenne akkor tévednek a videoelemzők is és az utólagos bizonyítékok hogy nem ufo is hamisak lennének. -
#293 Sajnos borzasztó tájékozatlan vagy a jelenkori technikai fejlődés terén.... -
#292 Az ilyen emberek mondták annak idején, hogy ami a levegőnél nehezebb az nem repülhet...
-
babajaga #291 "hanem hogy időről időre tükröződés látszik a fénypontok alatt"
Hogyne tükröződne, a repülő ablaka az ami a két páros hármas fényfoltot tükrözi világosan látszik hogy a kettő ugyanaz csak más szögből a repülő első ablaka ilyen.Ez azt jelenti hogy a fényforrás a pilótafülke belsejében volt, bizonyám! A hamisítás szándékos! -
dez #290 Csak az arányok szemléltetésére írtam a Holdat. Hasonló a helyzet, ha tőled 1-200m-re lévő felhőkről, és többtíz km-re lévő tüzekről van szó. Amik amúgy már - hiába vagy a levegőben - majdnem a horizonton látszanak, tehát majdnem vízszintesen nézve. Bár nekem a felvételen úgy tűnik, még enyhén lefelé is néznek. Nem azt írtam, hogy vizet látok a felvételen, hanem hogy időről időre tükröződés látszik a fénypontok alatt. Amúgy meg lásd #287. Elég egyértelmű. (Én nem zárom egyébként teljesen ki, hogy itt vannak, de nem magyarázom bele mindenbe.) -
#289 Pontosan erre irtam. Se tobb se kevesebb:)Persze h hullamokbol all, de nem ugy viselkedik mint pl a radiohullam, hanem osszetart. Ujraolvastam a hozzaszolasomat es latom, h jobban jartam volna ha a terjed szo helyett viselkediket irok. Na mindegy:) -
#288 az utolsó kép nagyon nagy! :D -
#287 Pl a tv-be is most reggel volt az ngc-n egy műsor ami a mexikói felvételekkel is foglalkozott.Abban az nyilatkozott aki az infrakamerák kezelését oktatja,ő is azt mondta hogy valoszínűleg tévedtek.A legmeggyőzőbb azonban hogy elementek ugyanarra a helyre repulővel és ugyanott látták a fénypontokat. -
#286 persze elírtam -
#285 ha most nem a lézerröl beszélsz, akkor nem tudom mit akarsz érteni összetartó fény alatt, mondj már légyszives valamit róla, vagy egy linket mutass.
mert a lézer az hullámokból áll
pl a rubinlézer keletkezése:
"A rubinkristály két végére féligáteresztõ, illetve egy nagy visszaverõ-képességû tükörréteget párologtattak.
Amikor a villanólámpa gerjeszti a rubint, és létrejön az a nagyon jól meghatározott energiájú fény, amely a lézerfény kibocsátását elindítja, az elõször a kristály két végérõl sokszor visszaverõdve ide-oda cikázik a kristály tengelye mentén. Mivel a rubin oldalán nincsen tükör, a sokszori visszaverõdés miatt csak azok a sugarak maradnak meg a rendszerben, amelyek szigorúan párhuzamosak a kristály hossztengelyével.
Amikor a fény energiája meghaladja azt a mértéket, amely már ki tud lépni a féligáteresztõ tükrön, a lézer világítani kezd. A két tükör, vagyis voltaképpen az elrendezés geometriája miatt a kilépõ fény már nagyon párhuzamos nyalábokból áll, a sugár széttartása (divergenciája) elhanyagolhatóan kicsi.
-
babajaga #284 "He-Ne lézer hullámhossz 633mm"
Hú az egy kicsit sok lesz. nm -
#283 Koszonom az infot, de felreertettel. Egyszerubben fogalmazok: felfedeztek az osszetarto fenyt. Ami nem hullamkent veselkedik.