• valamit
    "Igaz, a földi technikák, mint a Voyager és a Pioneer szondák haladási tempója alapján egy ilyen űrjárműnek 70 000 évbe telik, mire eléri a legközelebbi csillagot. Tehát, visszatérve az előző gondolathoz, az általunk ismert fizikával lehetséges a csillagközi utazás, csak éppen rendkívül nehéznek tűnik az utazási idő jelentős és biztonságos csökkentése." - egyes fák igencsak sokkal tovább élnek mint az emberek, még az is lehet, hogy 200-300 évekről úgy "beszélgessenek", hogy piff-puff eltelt, mintha csak tegnap lett volna. És akkor csak olyan dologot írtam, ami itt van előttünk, nem a szomszéd naprendszerben vagy urambocsá galaxisban, galaxishalmazban... valami ismeretlenre már egyből a saját berögzült elképzeléseinket akarjuk ráhuzni... (Valaki írt itt olyant, hogy ruha kell az idegeneknek is: és ha olyan fejlett az orvostudományuk, hogy már eleve zsebekkel meg cipzárral születnek?:) tudom morbid "picit" :) ) Meg a másik, a Voyager és a Pioneer szondák technikája olyasmi szinten lehet űrutazásra, mint Föld körüli hajókázásra a gályák, vagy méginkább: egy kivájt fatörzs... Szal az időt illetően aligha lehet bármit is határozottan kijelenteni. A XIX. században milyen gyorsan változott az Atlanti-óceán átszelésének ideje? Pedig a hajózás már évezredes technika volt, na persze jött a gőzgép... azóta a (sugárhajtású: köszönjük II. világháború) Concordokról is kiderült már, hogy gazdaságtalanok .(pedig talán rekorderek voltak a maguk nemében) Szal a technika megintcsak olyan, hogy szegény Verne 120 éve még sci-fiket írt, mi meg már rég nem értjük mi volt benne "fi"...

Azt se értem meg, hogy mért ne létezhetne földön kívül élet? Metán lehet? Víz is? Szén? Meg minden nyavaja, csak éppen szerves nem? ... Talán jót is tenne az emberiségnek ha volna ilyen, akit ismernénk, talán rájönne minden emberi csoport (iszlám és zsidó pl.), hogy a világegyetemből tekintve mi egyek vagyunk. (Mondjuk jelen társadalmi berendezkedés valszeg arra törekedne, hogy a föld minden erejét egyesítve hatalma alá hajtsa ezeket, miután megismerte. Márpedig ha ezt egy felsőbbrendű civilizáció felismeri, aligha velünk akar majd barátkozni... (gondolom én))