• Landren
    #1813
    Talmácsi: Legyen más utolsó Amerikában


    Két motorost kell lehagynia a pontszerzéshez a magyar Moto GP-snek, de először fog a sivatagi Laguna Secá-ban, a világ egyik legnehezebb pályáján versenyezni. Péntektől Amerikai Nagydíj.

    Harmadik Moto GP-futamára készül a hétvégén Talmácsi Gábor, de első versenyére a Laguna Seca-i pályán. Az Amerikai Nagydíjon csak a legnagyobb kategória indul, a magyaron kívül a szintén újonc Niccolo Canepa sem járt még itt, Mika Kallio kézsérülés miatt hiányozni fog, Juki Takahasit elküldte a Scot Racing, vagyis akár a pontszerzés sem kizárt. 17-en rajtolnak el a tervek szerint, Talmácsinak két motorost kell lehagynia.


    Pontosan ez a célja, hogy elmozduljon a mezőny végéről: ”Elértem arra a pontra, hogy komolyabban tudjak foglalkozni a beállításokkal, gyorsulni akarok. Az első futamokon annyi volt a cél, hogy ne csináljak butaságot és tanuljak, amennyit csak tudok, de most már előre akarok lépni, átadni másnak az utolsó helyet”.

    A feladat persze nehéz, mert minden kanyar ismeretlen, és Laguna Seca hírhedten kemény.

    ”Sosem voltam még itt, nagyon kíváncsi vagyok. Kérdezgettem a tapasztaltabbakat, mindannyain azt mondják, a hely különlegesen nehéz. Nekem persze egyelőre minden új a Moto GP-ben, úgyhogy hozzá vagyok szokva a kihívásokhoz” – nyilatkozta Talmácsi a crash.net-en.

    A 125-ös exvilágbajnok a GP exbajnokától kért és várhatóan fog tanácsokat kapni. ”Magam próbálok megtanulni sok mindent, aztán bekopogtatok Nicky Hayden lakóbuszába. Azt mondta, szívesen megosztja velem hazai pályájának titkait.”


    Hayden a legjobb választás, 2006-ban világelső volt, abban az évben és előtte nyert Laguna Secában, a mezőnyből ő ismeri legjobban a kritikus pontokat. A leghíresebb közülük a Dugóhúzó, ami egy lejtős s-kanyar, hasonló a világon máshol nincs.

    Kalifornia közepén a környezet is egyedülálló, Laguna Seca egy kősivatag közepén fekszik. Mindig nagyon meleg van, állandóan süt a nap, a hőség a legjobbakat is megviseli.

    Talmácsi az első pénteki szabadedzésen kezdheti a tanulást, ami magyar idő szerint késő este, 11 óra előtt öt perccel kezdődik. Szombaton ilyenkor van az időmérő, vasárnap éjjel 11-kor a futam rajtja.