• CheAteR88 #1245
    Kiszáll a Ferrari a Formula-1-ből?!


    Az F-1 nem lenne ugyanaz a Ferrarik nélkül


    Miközben szerdán a FIA kihirdette, a Ferrarinál nem szegtek szabályt a Felipe Massának adott csapatutasítással, olasz lapértesülések már arról beszélnek, a Formula-1-es istálló kiszállhat a száguldó cirkuszból. Ez pediug a sportág végét jelentené. Az ok: egy 2013-as motorszabály.


    A Formula-1 technikai munkacsoportja pár nappal ezelőtt vázolt a 2013-as motorszabályokra vonatkozó elképzelését, miszerint 1,6 literes, négyhengeres turbómotorokat akarnak bevezetni, melyek 3 bar töltőnyomással és 650 lóerő teljesítménnyel rendelkeznek majd - írja az f1csatorna.hu szakoldal. A Forma-1-es csapatok döntő többsége (főleg az újonc alakulatok) örömmel fogadták az elképzelést, a Ferrari viszont túl gyengének találja az 650 lovas erőforrásokat.

    Olasz lapinformációk szerint Montezemolóék 1,8 literes, hathengeres motorokat akarnak, amelyekkel hatékonyabb, és gördülékenyebb lenne az átállás.

    Luca Marmorini, a Ferrari motorokért felelős mérnöke szerint 2013-ra képtelenség teljesen új motorokat tervezni, ráadásul a tervezet szerint a versenyzőnek négy erőforrással kell gazdálkodniuk egy szezonon keresztül:
    "Egy ilyen radikális változás megbízhatósági problémákhoz vezethet."

    Amennyiben nem foglalkoznak érdemben a motorkérdésről, akkor a Ferrari hajlandó elhagyni az F1-et, és inkább a Le Mans sorozatban, vagy valamelyik amerikai szériában versenyeznek.

    Stefano Domenicali elárulta, hogy a Formula-1 a Ferrari nélkül már nem ugyanaz a sportág maradna.