• BiroAndras
    #212
    "Lehet hogy tudományos szempontból nem ciki, hogy nem lehetséges a jövőbeni/múltbeli állapotok megfelelő pontossággal való kiszámítása egy bizonyos időhatáron túl, a káoszelméletnek megfelelően, hiába ismerjük, a dolgokat leíró szabályokat, és lehet, hogy ez egyfajta felmentést ad.
    De akkor mire jó ez az egész, nem igaz?"

    A káoszelmélet még nagyon fiatal, túl sok eredményt még nem lehet várni tőle. De azért máris van pár eredmény, ami alapján lehetségesnek tűnik, hogy bizonyos mértékig kezelhető a káosz is. De ha mégsem, akkor nincs mit tenni. Viszont még mindíg enm értem, hogy ez hogy jön ide. Nem a tudomány hibája, hogy nem tud megoldani egy megoldhatatlan problémát. Ha jól értettem, azt mondod, hogy a tudományos módszer alapvetően hibás, mert nem tudja kezelni a káoszt, amit nem is lehet kezelni. Nem látom, hogy hol van itt a hiba.

    "Az egyszeri nézőt nem érdekli, hogy az időjárás miért nem előrejelezhető messzebb mint 3-4 nap még százmilliós számítógépekkel sem.
    Mire jó, ha a káoszvilág generátorunk végtelen lehetséges univerzumot lemodellez, ha nem tudjuk kiválasztani a sajátunkat?"

    Te hoztad fel az egész káoszos dolgot. Nem értem, hogy hova akarsz kilyukadni.

    "És mégegyszer megjegyzem, hiába a rendben tartott kód, ha a program alapvetően kaotikus modellre épül."

    Azért meg kéne különböztetni a program kódját a működésétől. Tökéletesen rendbentartott programmal is lehet kaotikus viselkedést előállítani. És egy tökéletesen kaotikus kód is tud szép szabályosan viselkedni (bár ezzel azért küzdeni kell).
    Nekem az a tapasztalatom, hogy minél bonyolultabb működést vársz el egy programtól, annál inkább figyelni kell a kód jó struktúráltságára.

    "Ha nem ismered a kezdeti paramétereket, nem fogod tudni kiszámoltatni a számítógéppel, másrészt csak akkor tudod rávenni a megfelelő viselkedésre, ha már tudod mi az."

    A géptervezésnél nincsenenk kezdeti paraméterek, csak maga a gép van, és a lehetséges működési körülmények tartománya. A cél az, hogy üzemi körülmények közt az előírásnak megfelelően működjön. A lényeg, hogy ez akkor is elérhető, ha a probléma túl bonyolult a szokásos mérnöki tervezéshez.