• NEXUS6
    #208
    Programozás, káoszelmélet:

    Nem!
    Lehet hogy tudományos szempontból nem ciki, hogy nem lehetséges a jövőbeni/múltbeli állapotok megfelelő pontossággal való kiszámítása egy bizonyos időhatáron túl, a káoszelméletnek megfelelően, hiába ismerjük, a dolgokat leíró szabályokat, és lehet, hogy ez egyfajta felmentést ad.
    De akkor mire jó ez az egész, nem igaz?

    Az egyszeri nézőt nem érdekli, hogy az időjárás miért nem előrejelezhető messzebb mint 3-4 nap még százmilliós számítógépekkel sem.
    Mire jó, ha a káoszvilág generátorunk végtelen lehetséges univerzumot lemodellez, ha nem tudjuk kiválasztani a sajátunkat?

    Másrészt a számtech szempontjából is érdemes elmélyedni a káoszelmélet rejtelmeiben, mert pont olyan apróságok vezettek sok törványének felismerésében, amelyek számítástechnikához kapcsolódnak.
    És mégegyszer megjegyzem, hiába a rendben tartott kód, ha a program alapvetően kaotikus modellre épül.
    Nézz meg egy stratégiai szimulátor programot, pl a civ3-at, nincs két egyforma játék, és nem csak a véletlenszám generátor gyakori alkalmazása miatt!!! Másrészt azt is látni, hogy a programozók mikor avatkoztak be, nehogy a játék túl szélsőséges dolgokat produkáljon.

    "Azért a metematika is fejlődik. Sokmindent lehet már kezelni ezek közül is. Végső esetben pedig még mindíg ott van a számítógépes szimuláció.
    Ha a jelenség megértése és direkt tervezése nem lehetséges, akkor is vannak módszerek, amikkel a rendszer rábírható a nekünk tetsző viselkedésre (pl. nemlineáris optimalizáció)."

    Ha nem ismered a kezdeti paramétereket, nem fogod tudni kiszámoltatni a számítógéppel, másrészt csak akkor tudod rávenni a megfelelő viselkedésre, ha már tudod mi az.

    Van aki azt mondta a káoszelméletről, hogy olyan mint isten szemébe nézni.
    Pontosan, mert már látjuk a valóságot, de még mindíg nem értjük. De sajnos már azt is tudjuk, hogy miért, és hogy talán soha nem is fogjuk megérteni.

    Legalább is a tudomány eszközeivel.