dez#197
"Az alapvető fizikai elméletek nem szoktak megdőlni. Csak annyi történik, hogy egy újebb elmélet a jelenségek tágabb körét írja le pontosan, de határesetként tartalmazza a régit. Ha a relativitáselméletben a fénysebességet végtelennek tekintjük, a Newtoni mechanikát kapjuk. Ha a kvantumfizikában a Planck állandót nullának vesszük, a klasszikus fizikát kapjuk vissza."
Erre az esetre írtam, hogy a régi csak egy vetületet ragad meg, azaz egy látszatot, stb.
"Ezek mind megengedhető közelítések, ha kis sebességen, és nagy méretekben vizsgálódunk."
Csak akkor, ha csak számolni akarunk, és nem a világ igazi működését felderíteni.
"A konkrét állításokat pedig a tapasztalattal lehet összevetni. Ha mindkét teszt eredménye kielégítően pozitív, akkor bingó."
Hát, látod, itt van az, hogy bizonyos esetekben nem egyezik a kettő. Pontosabban pl. vannak tapasztalatok, amiket nem lehet őket az adott kor (akár jelenkor) fizikájával magyarázni. Ilyenkor van az, hogy két csoportra bomlik a társaság. Az egyik azt mondja, hogy de hát az eddig olyan jól bevált és bizonyított fizika szerint ez nem lehetséges, akkor én ehhez tartom magam; a másik meg azt mondja, hogy imé megtapasztaltam, elég közelről, stb., hát ez van, az illetékesek majdcsak kitalálnak valamit. Ha nem holnap, majd holnapután.