• NEXUS6
    #174
    ""A tudomány nem más, mint egyenletekkel és képletekkel leirt, kollektív : hit."

    Akkor miért van az, hogy azoknak is működik, akik enm hisznek benne? Sőt, azoknak is remekül működik, akik meg sem próbálnak elgondolkodni rajta."

    Na azért erről a kérdésről pont a tudománynak van egy sokkal árnyaltabb, kevésbé hurráoptimista képe.

    A tudomány végül is axioma rendszer, és azért Gödel óta nyilvánvaló, hogy minden axioma rendszer lehetővé tesz olyan állításokat, amelyről az axioma rendszer keretin belül nem eldönthető, hogy igaz vagy éppen hamis.
    És itt jön a hit.

    Ergo az tök mindegy hogy a tudomány végső soron fejlődik-e vagy sem, mert a valóság az, hogy bizonyos kérdésekre egy adott időpontban mindíg is csak egyfajta meggyőződés szerint adhatunk választ, mert a tudomány nem képes a dolgokat megválaszolni.

    Másrészt az amin nem kell gondolkodni szerintem inkább a technológiára igaz, mert a tudomány megértéséhez, működtetésére igen csak kell erőfeszítés, elgondolkodás.

    Másrészt ha már a világon mindenre tudunk megfelelő szabályokat alkalmazni, akkor jön be az összetett dinamikus (másnéven kaotikus) rendszerek azon szomorú tulajdonsága, hogy ha nem megfelelő pontossággal ismerjük a kezdeti állapotot, akkor hiába a rendszer tökéletes leírása, még sem leszünk képesek egy bizonyos határon túl megjósolni a rendszer állapotát!